Przepis na zupę czenaki
Czenaki jest prostym, jednogarnkowym daniem, dla miłośników baraniny. To rozgrzewająca zupa gulaszowa, idealna na chłodne jesienne popołudnia. Tradycyjną gruzińską czenaki podaje się w tych samych glinianych naczyniach, w których zupa została zapieczona, co wpływa na niesamowity aromat podczas jedzenia. Jak przygotować czenaki?
Składniki:
- 500g mięsa z baraniej łopatki
- 1 duża cebula
- 2 zielona papryka
- 1 duży bakłażan
- 6 pomidorów śliwkowych
- 3 szklanki bulionu baraniego
- 5 ząbków czosnku
- 3 duże ziemniaki
- 1 łyżka khmeli suneli
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1 łyżka świeżej pietruszki
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 3 łyżki oleju
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- Bakłażana pokrój w kostkę, umieść w durszlaku, posyp lekko solą i odstaw na około 30 minut.
- Mięso oddziel od kości, pokrój w kostkę i delikatnie posól (nie wyrzucaj kości – przydadzą się do bulionu).
- Rozgrzej na patelni jedną łyżkę oleju. Wrzuć mięso na patelnie i smaż na dużym ogniu, aż utworzy się lekka skórka. Po usmażeniu przenieś mięso do glinianego naczynia (możesz też użyć żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego). Posyp 1/3 części khmeli suneli - to mieszanka przypraw stosowana w kuchni gruzińskiej, by dodawać gulaszom i zupom charakterystycznego, intenstywnego smaku. Można ją dostać w sklepach rosyjskich lub stworzyć samemu. Jeśli zdecydujesz się na druga opcję po prostu połącz ze sobą suszoną bazylię, pietruszkę, seler, koperek, kolendrę, liść laurowy, cząber letni, miętę, majeranek, kozieradkę i szafran.
- W międzyczasie ugotuj bulion. By przygotować mocny wywar umieść w garnku kości z łopatki baraniej, małą marchewkę, małą cebulę, 2 liście laurowe, sól do smaku oraz kilka ziaren czarnego pieprzu. Zalej wszystko wodą i gotuj na małym ogniu.
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do lekko osolonej, zimnej wody. Odstaw, do czasu, aż będą potrzebne do użycia. Resztę warzyw pokrój w kostkę.
- Wlej na patelnię łyżkę oleju i podsmaż na wolnym ogniu cebulę (ma się zeszklić nie zmieniając koloru). Po kilku minutach dodaj do niej pokrojoną paprykę. Wyciśnij przez praskę czosnek i dodaj na patelnię do warzyw. Kontynuuj smażenie przez kolejne 15 minut, często mieszając. Następnie przenieś mieszankę z patelni do mięsa, układając je na wierzchu, nie mieszaj. Posyp 1/3 przyprawy khmeli suneli.
- Jako kolejną warstwę ułóż pomidory, a następnie bakłażana. Posyp bakłażan resztą khmeli suneli.
- Doprowadź bulion do wrzenia i zalej nim bakłażany. Odcedź ziemniaki i osusz je. Dopraw solą i pieprzem oraz ułóż na samej górze.
- Przykryj naczynie pokrywką i włóż do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie otwórz pokrywkę, skrop ziemniaki lekko olejem i włóż na kolejną godzinę do piekarnika. Wyjmij potrawę gdy ziemniaki się ugotują, a ich skórka będzie chrupiąca.
- Posiekaj koperek, pietruszkę i kolendrę, zmieszaj je razem i posyp obficie potrawę.
- Czenaki podawaj w naczyniu, w którym zostało upieczone. Potrawa dobrze komponuje się z czerwonym wytrawnym winem Marani Saperavi Cabernet.
Fot. Marani
Informacja prasowa