Przepis na zupę czenaki

Czenaki, czyli zupa gruzińska zapiekana w piekarniku.
Czenaki jest prostym, jednogarnkowym daniem, dla miłośników baraniny. To rozgrzewająca zupa gulaszowa, idealna na chłodne jesienne popołudnia. Tradycyjną gruzińską czenaki podaje się w tych samych glinianych naczyniach, w których zupa została zapieczona, co wpływa na niesamowity aromat podczas jedzenia. Jak przygotować czenaki?

Składniki:

  • 500g mięsa z baraniej łopatki
  • 1 duża cebula
  • 2 zielona papryka
  • 1 duży bakłażan
  • 6 pomidorów śliwkowych
  • 3 szklanki bulionu baraniego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 łyżka khmeli suneli
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  2. Bakłażana pokrój w kostkę, umieść w durszlaku, posyp lekko solą i odstaw na około 30 minut.
  3. Mięso oddziel od kości, pokrój w kostkę i delikatnie posól (nie wyrzucaj kości – przydadzą się do bulionu).
  4. Rozgrzej na patelni jedną łyżkę oleju. Wrzuć mięso na patelnie i smaż na dużym ogniu, aż utworzy się lekka skórka. Po usmażeniu przenieś mięso do glinianego naczynia (możesz też użyć żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego). Posyp 1/3 części khmeli suneli - to mieszanka przypraw stosowana w kuchni gruzińskiej, by dodawać gulaszom i zupom charakterystycznego, intenstywnego smaku. Można ją dostać w sklepach rosyjskich lub stworzyć samemu. Jeśli zdecydujesz się na druga opcję po prostu połącz ze sobą suszoną bazylię, pietruszkę, seler, koperek, kolendrę, liść laurowy, cząber letni, miętę, majeranek, kozieradkę i szafran.
  5. W międzyczasie ugotuj bulion. By przygotować mocny wywar umieść w garnku kości z łopatki baraniej, małą marchewkę, małą cebulę, 2 liście laurowe, sól do smaku oraz kilka ziaren czarnego pieprzu. Zalej wszystko wodą i gotuj na małym ogniu.
  6. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do lekko osolonej, zimnej wody. Odstaw, do czasu, aż będą potrzebne do użycia. Resztę warzyw pokrój w kostkę.
  7. Wlej na patelnię łyżkę oleju i podsmaż na wolnym ogniu cebulę (ma się zeszklić nie zmieniając koloru). Po kilku minutach dodaj do niej pokrojoną paprykę. Wyciśnij przez praskę czosnek i dodaj na patelnię do warzyw. Kontynuuj smażenie przez kolejne 15 minut, często mieszając. Następnie przenieś mieszankę z patelni do mięsa, układając je na wierzchu, nie mieszaj. Posyp 1/3 przyprawy khmeli suneli.
  8. Jako kolejną warstwę ułóż pomidory, a następnie bakłażana. Posyp bakłażan resztą khmeli suneli.
  9. Doprowadź bulion do wrzenia i zalej nim bakłażany. Odcedź ziemniaki i osusz je. Dopraw solą i pieprzem oraz ułóż na samej górze.
  10. Przykryj naczynie pokrywką i włóż do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie otwórz pokrywkę, skrop ziemniaki lekko olejem i włóż na kolejną godzinę do piekarnika. Wyjmij potrawę gdy ziemniaki się ugotują, a ich skórka będzie chrupiąca.
  11. Posiekaj koperek, pietruszkę i kolendrę, zmieszaj je razem i posyp obficie potrawę.
  12. Czenaki podawaj w naczyniu, w którym zostało upieczone. Potrawa dobrze komponuje się z czerwonym wytrawnym winem Marani Saperavi Cabernet.

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat