Z tej okazji wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni i nowoczesnego stylu życia przedstawiamy 5 receptur spośród najlepiej ocenianych przepisów w internetowej platformie Cookidoo®. Jakie potrawy podbiły serca i kuchnie polskich wielbicieli gotowania?
Superbrands to największe i najważniejsze badanie konsumenckie w Polsce. Marki, które uzyskują w nim najlepsze wyniki, są wyróżniane certyfikatem, jednak przeprowadzane badanie jest od nich niezależne. Co ciekawe, aż 63% konsumentów przedkłada produkty oznaczone znakiem Superbrands, nad inne. Oznacza on bowiem rzetelnie zweryfikowaną i potwierdzoną jakość.
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły (TM6, TM5)
Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g tymianku, świeżego, tylko liście lub 5 g rozmarynu, suszonego, tylko liście
- 3 ząbki czosnku
- 180 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek
- 180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 800-850 g policzków wołowych, bez tłuszczu i białych błonek, pokrojonych na 7-8 cm kawałki
- 200 g czerwonego wina, wytrawnego
- 70 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
- 35 g sosu Worcestershire
- 1½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g marchewki, pokrojonej na ukośne 2 cm kawałki
- 800 g batatów, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g różyczek brokułu
- 30 g masła
- 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 płaska łyżeczka soli
Przydatne przybory kuchenne
Części Thermomixa
Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć tymianek i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
- Dodać cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i boczek, dusić 7 min/120°C/obr. 1.
- Dodać policzki wołowe, czerwone wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu, gotować 30 min/100°C/obr. 1.
- Dodać marchewkę, gotować 30 min/100°C/obr. 1.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego brokuły, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 0.5 (patrz wskazówki). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na półmisek.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane bataty, dodać masło, śmietanę, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i sól, wymieszać 20 s/obr. 3, przemieszać kopystką, wymieszać 15 s/obr. 4.
- Policzki wołowe podawać posypane rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki, z dodatkiem purée z batatów i brokułów.
JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:
- Posiekaj natkę pietruszki i odstaw do naczynia.
- Do blendera włóż czosnek i tymianek, a następnie je rozdrobnij.
- Dodaj do blendera cebulę i ponownie wszystko rozdrobnij.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż boczek.
- Dodaj policzki wołowe, czerwone wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu. Duś na małym ogniu przez około 30-40 minut, sprawdź czy mięso jest gotowe.
- W tym samym czasie w piekarniku upiecz marchew i bataty.
- Miękkie bataty umieść w blenderze, dodaj masło, śmietanę oraz przyprawy i wymieszaj wszystko razem.
- Podawaj policzki wołowe posypane rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki z dodatkiem puree z batatów i brokułów.
Wskazówka
- Jeżeli po 10-15 min/100°C/obr. 0.5.
- W punkcie 7. można skrócić czas gotowania różyczek brokułu na parze. Należy wówczas wyjąć wkład Varomy 5-10 min przed zakończeniem gotowania. Brokuły będą al dente.
- Bataty można zastąpić 800 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa