Przepis, który podbił kubki smakowe Polaków

Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły - przepis kulinarny.
Thermomix® po raz drugi otrzymał tytuł Superbrands Polska – wyróżnienie w najważniejszym badaniu konsumenckim w Polsce.

Z tej okazji wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni i nowoczesnego stylu życia  przedstawiamy 5 receptur spośród najlepiej ocenianych przepisów w internetowej platformie Cookidoo®. Jakie potrawy podbiły serca i kuchnie polskich wielbicieli gotowania?

Superbrands to największe i najważniejsze badanie konsumenckie w Polsce. Marki, które uzyskują w nim najlepsze wyniki, są wyróżniane certyfikatem, jednak przeprowadzane badanie jest od nich niezależne. Co ciekawe, aż 63% konsumentów przedkłada produkty oznaczone znakiem Superbrands, nad inne. Oznacza on bowiem rzetelnie zweryfikowaną i potwierdzoną  jakość.

Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły (TM6, TM5)

Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g tymianku, świeżego, tylko liście lub 5 g rozmarynu, suszonego, tylko liście
  • 3 ząbki czosnku
  • 180 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 800-850 g policzków wołowych, bez tłuszczu i białych błonek, pokrojonych na 7-8 cm kawałki
  • 200 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 70 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 35 g sosu Worcestershire
  • 1½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g marchewki, pokrojonej na ukośne 2 cm kawałki
  • 800 g batatów, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 300 g różyczek brokułu
  • 30 g masła
  • 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przydatne przybory kuchenne

  • półmisek

Części Thermomixa

  • miarka, kopystka, Varoma

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć tymianek i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
  3. Dodać cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę i boczek, dusić 7 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać policzki wołowe, czerwone wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu, gotować 30 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać marchewkę, gotować 30 min/100°C/obr. 1.
  7. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego brokuły, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 0.5 (patrz wskazówki). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na półmisek.
  8. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane bataty, dodać masło, śmietanę, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i sól, wymieszać 20 s/obr. 3, przemieszać kopystką, wymieszać 15 s/obr. 4.
  9. Policzki wołowe podawać posypane rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki, z dodatkiem purée z batatów i brokułów.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

  1. Posiekaj natkę pietruszki i odstaw do naczynia.
  2. Do blendera włóż czosnek i tymianek, a następnie je rozdrobnij.
  3. Dodaj do blendera cebulę i ponownie wszystko rozdrobnij.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż boczek.
  5. Dodaj policzki wołowe, czerwone wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu. Duś na małym ogniu przez około 30-40 minut, sprawdź czy mięso jest gotowe.
  6. W tym samym czasie w piekarniku upiecz marchew i bataty.
  7. Miękkie bataty umieść w blenderze, dodaj masło, śmietanę oraz przyprawy i wymieszaj wszystko razem.
  8. Podawaj policzki wołowe posypane rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki z dodatkiem puree z batatów i brokułów.

Wskazówka

  • Jeżeli po 10-15 min/100°C/obr. 0.5.
  • W punkcie 7. można skrócić czas gotowania różyczek brokułu na parze. Należy wówczas wyjąć wkład Varomy 5-10 min przed zakończeniem gotowania. Brokuły będą al dente.
  • Bataty można zastąpić 800 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę.


Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat