Przepis last minute

Choinka oprószona cukrem pudrem - przepis kulinarny.
Choinka do odrywania wygląda bardzo efektowania, a jej przygotowanie jest szybkie i proste! Wystarczy ciasto francuskie, krem orzechowo-czekoladowy, a do dekoracji biały jak śnieg - cukier puder Diamant.

Świąteczną choinkę do odrywania można przygotować nawet w ostatniej chwili przed Świętami. Chrupiące ciasto francuskie i krem czekoladowo-orzechowy smakują każdemu, a warstewka posypanego cukru pudru przywodzi na myśl białe płatki śniegu. W przepisie możesz użyć także cukru pudru z aromatem waniliowym, który wzbogaci aromat wypieku. Odrywanie boków ciasta to dodatkowa frajda, goście będą zachwyceni!

Choinka do odrywania z kremem czekoladowo-orzechowym

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • ok. 50 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • 1 żółtko
  • cukier puder w tubie lub cukier puder waniliowy DIAMANT

Przygotowanie:
Pierwszy płat kładziemy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wykrawamy zewnętrzny kształt choinki (z odkrojonej części ciasta można wyciąć gwiazdkę do udekorowania choinki). Rozsmarowujemy krem czekoladowy po całości i przykrywamy drugim płatem, który docinamy do tego pod spodem. Boki choinki nacinamy w paski o szerokości ok. 1 cm. każdy pasek, następnie wykręcamy, tworząc gałązki choinki. Całość smarujemy rozkłóconym żółtkiem, pieczemy w 220° C, 15-20 minut (lub aż ładnie się zarumieni). Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem DIAMANT.

Smacznego!

Słodkie ciasta i świąteczne ciasteczka, a także posypki w stylu oprószenia śniegiem przygotujesz, korzystając z cukru pudru Diamant. To także znakomity składnik lekkich kremów, bitej śmietany jak i mas serowych, makowych. Doskonale sprawdza się do przygotowania lukru czy polewy, które dzięki niemu są elastyczne, nie pękają i po wyschnięciu mają intensywnie świetlisty, biały kolor. Dzięki cukrom marki Diamant świąteczne wypieki będą idealnie słodkie i pięknie udekorowane.

  • Cukier puder Diamant 250 g, tuba, cena: 2,50 zł
  • Cukier puder z aromatem waniliowym Diamant 250 g, cena: 3,25 zł

Fot. Diamant
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat