Świąteczną choinkę do odrywania można przygotować nawet w ostatniej chwili przed Świętami. Chrupiące ciasto francuskie i krem czekoladowo-orzechowy smakują każdemu, a warstewka posypanego cukru pudru przywodzi na myśl białe płatki śniegu. W przepisie możesz użyć także cukru pudru z aromatem waniliowym, który wzbogaci aromat wypieku. Odrywanie boków ciasta to dodatkowa frajda, goście będą zachwyceni!
Choinka do odrywania z kremem czekoladowo-orzechowym
Składniki:
Przygotowanie:
Pierwszy płat kładziemy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wykrawamy zewnętrzny kształt choinki (z odkrojonej części ciasta można wyciąć gwiazdkę do udekorowania choinki). Rozsmarowujemy krem czekoladowy po całości i przykrywamy drugim płatem, który docinamy do tego pod spodem. Boki choinki nacinamy w paski o szerokości ok. 1 cm. każdy pasek, następnie wykręcamy, tworząc gałązki choinki. Całość smarujemy rozkłóconym żółtkiem, pieczemy w 220° C, 15-20 minut (lub aż ładnie się zarumieni). Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem DIAMANT.
Smacznego!
Słodkie ciasta i świąteczne ciasteczka, a także posypki w stylu oprószenia śniegiem przygotujesz, korzystając z cukru pudru Diamant. To także znakomity składnik lekkich kremów, bitej śmietany jak i mas serowych, makowych. Doskonale sprawdza się do przygotowania lukru czy polewy, które dzięki niemu są elastyczne, nie pękają i po wyschnięciu mają intensywnie świetlisty, biały kolor. Dzięki cukrom marki Diamant świąteczne wypieki będą idealnie słodkie i pięknie udekorowane.
Fot. Diamant
Informacja prasowa