Przepis na chlebek paprykowy

Opublikowano: 2020-09-14
Jak przygotować oryginalny, pikantny chleb?
Chrupka skórka i mięciutki środek. Do tego nietuzinkowe połączenie smakowe, w którym słodycz papryki przeplata się z wytrawną nutą włoskich orzechów i czosnku.

Najlepiej smakuje z olejem pietruszkowym lub masłem. Prosto i ze smakiem.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typu 750 + do podsypania
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju Rapso
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich lub innych ulubionych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej
  • 1/2 łyżeczki curry

Farsz

  • 3 duże papryki czerwone
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit
  • 4 łyżki oleju Rapso
  • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)

Dodatkowo proponujemy do podania:

Olej pietruszkowy

  1. 150 ml oleju Rapso
  2. 1 pęczek natki pietruszki
  3. 2 duże ząbki czosnku
  4. otarta skórka z 1 limonki lub małej cytryny
  5. sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Farsz: Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na drobno. Rozgrzej olej, dodaj paprykę (wraz z powstałym sokiem), mieszając smaż około 5 minut. Dodaj cebulę, dynię i smaż kolejne 5 minut, często mieszając. Wyłącz ogień, dodaj czosnek, wymieszaj i dopraw solą.
  2. Ciasto: mąkę przesiej do większej miski. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, olej, zioła, paprykę su-szoną, curry, jajka, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj 10–15 minut. Czyn-ność tę można wykonać w mikserze z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.
  3. Wyrobione ciasto formuj w kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Zajmuje to od 30 do 60 minut.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Chwilę wyrabiaj i uformuj wałek, który rozwałkujesz na prostokąt (wymiary 40×75 cm).
  5. Wyłóż na ciasto równomiernie farsz. Ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku. Tak złożone ciasto pokrój na 6–7 pasów i każdy z nich pokrój na 3 koperty.
  6. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, kawałki ciasta włóż luźno do formy. Całość odstaw na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
  7. Chlebek upiecz w temperaturze 180°C przez 35–40 minut.
  8. Składniki na olej pietruszkowy zmiksuj na gładko.
  9. Chlebek podawaj ciepły z olejem pietruszkowym.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat