Przepis na domowy chleb konopny

Sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi - przepis
Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością.

Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu. 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g mąki  konopnej Ol’Vita
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 350 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi  siewnej do posypania chleba

Przygotowanie:

  • Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól
  • Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut
  • Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
  • Wierzch posypać ziarnami konopi
  • Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 - 35°C
  • Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin
  • Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.

Wskazówka:
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.

Gotowe! Smacznego!

Fot. Olvita
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat