Przepis na słodki orzechowy raj

Aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej.
Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem.

Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.

Składniki:

  • 10 łyżek mąki arachidowej Ol'Vita
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • Garść dowolnych orzechów
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Orzechy siekamy nożem
  • Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieszczamy w misce
  • Całość miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
  • Dodajemy posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników
  • Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
  • Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
  • Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia

Wskazówka:
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.

Gotowe! Smacznego!

Fot. Ol'Vita
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat