Przepis na szczęście w Światowy Dzień Uśmiechu!

Opublikowano: 2018-10-05
Świętuj razem z orzechami Helio Światowy Dzień Uśmiechu
Happy z HELIO, czyli menu na dobry humor!

Przepis na szczęście? Garść orzechów laskowych i włoskich, kilka pistacji prażonych i migdałów oraz kubek gorącej zielonej herbaty! Kiedy aura za oknem sprzyja jesiennej melancholii, warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności i sięgnąć po chrupiące i zdrowe orzechy! Jak twierdzi Instytut Żywności i Żywienia, już 30 g mieszanki orzechów niesolonych wystarczy, by szybko przywrócić uśmiech na twarzy… zwłaszcza w jesienno- zimowe wieczory! Które orzechy najlepiej zadbają o nasze samopoczucie? Polecamy menu HELIO na dobry humor!

Zdaniem specjalistów ds. żywienia współpracujących z firmą HELIO, orzechy są jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia- głównie ze względu na zawartość cennego białka (10- 25 g/100 g), witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. W orzechach znajdziemy m.in. składniki usprawniające pracę układu nerwowego i mózgu- tiaminę i niacynę (wit. z grupy B), minerały- miedź, potas, fosfor, żelazo oraz magnez i tryptofan, które wspomagają wydzielanie hormonu szczęścia, tzw. serotoniny. Jest to przekaźnik w synapsach ośrodkowego układu nerwowego, który ma wpływ na nasz nastrój, apetyt, a nawet sen. Z kolei obniżenie serotoniny w organizmie może powodować wystąpienie depresji, dlatego nie bez znaczenia dużą rolę odgrywa nasza codzienna dieta. Jeśli nie będziemy dostarczać organizmowi cennych składników- zwiększy się wówczas nasza podatność na osłabienie i pogorszenie nastroju. Dlatego warto już dziś uzupełnić menu w wartościowe orzechy HELIO, które doskonale zadbają o nasze zdrowie i przywrócą uśmiech na twarzy :-)

ORZECHY WŁOSKIE HELIO
Mają największe walory prozdrowotne! Zdaniem dr Beaty Sińskiej z Zakładu Żywienia Człowieka, orzechy włoskie ze względu na stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (4:1) oraz wysoką zawartość- ok. 70% kwasów wielonienasyconych mają duże zastosowanie w profilaktyce i dietach leczniczych1. Orzechy włoskie zawierają dużo serotoniny, a także składniki łagodzące napięcie nerwowe, m.in.  tiaminę i witaminę B6 oraz magnez, który zmniejsza uczucie zmęczenia, łagodzi objawy stresu i pozytywnie wpływa na nastrój.

PRAŻONE PISTACJE BEZ SOLI HELIO NATURA
Nie bez powodu są zielone- pistacje pomagają ukoić nerwy i zmniejszają uczucie zmęczenia oraz znużenia… zwłaszcza w sytuacjach stresowych. Zawierają ważny dla naszego układu nerwowego magnez, potas oraz witaminy B1 i B6. Są także cennym źródłem wit. E, miedzi i cynku- składników, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Pistacje HELIO Natura nie zawierają natomiast w swoim składzie soli, dzięki czemu mają niską zawartość sodu- co sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

PRAŻONE ORZECHY LASKOWE BEZ TŁUSZCZU I SOLI HELIO NATURA
Zawierają magnez, ale też inne składniki pozytywnie działające na nasz organizm- potas, który korzystnie wpływa na ciśnienie krwi czy żelazo wspomagające działanie układu odpornościowego. Ponadto, orzechy laskowe, podobnie jak włoskie, są źródłem tiaminy i niacyny- witamin niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także witaminy E, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Prażone orzechy HELIO Natura nie zawierają natomiast tłuszczu i soli, dzięki czemu stanowią wartościowy- naturalnie zdrowy składnik codziennej diety.

MIGDAŁY HELIO
Już niewielka ich ilość w diecie wykazuje działanie zdrowotne. Garść migdałów dostarcza 14 g tłuszczu, 6 g białka i 3,5 g błonnika pokarmowego2. Są także doskonałym źródłem magnezu, który w połączeniu z ryboflawiną i niacyną (wit. B2 i B3) zapewnią nam skuteczną ochronę przed stresem. 100 g migdałów zawiera 270 mg magnezu, czyli 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Ponadto, migdały mają najwyższą wśród orzechów zawartość witaminy E, a także dostarczają żelazo, miedź i tiaminę- składniki, które mają pozytywny wpływ na nasz metabolizm energetyczny.

Nie dajmy się jesiennej chandrze- postawmy na zdrowe orzechy i bądźmy… happy z HELIO! Według Instytutu Żywności i Żywienia, już w 100 g orzechach znajduje się 275 mg tryptofanu, a w samych migdałach- 310 mg3, dlatego włączenie do naszego codziennego menu mieszanki różnych orzechów, najlepiej niesolonych- pistacji, laskowych, a także orzechów włoskich i migdałów z gamy bakalii HELIO poprawi nam nastrój, zapewni lepsze samopoczucie i zdrowie! A jeśli jeszcze uwzględnimy w naszym planie dnia spacer lub jogging na świeżym powietrzu- zyskamy mnóstwo dodatkowej energii, która pozytywnie nas nastroi na jesień i zimę!

5 października obchodzimy Światowy Dzień Uśmiechu, dlatego nie ma co się smucić- tylko po smakowite orzechy HELIO się pokusić :-) Migdały czy pistacje humor nam poprawią i dodatkowo o zdrowie zadbają!

Fot. Helio
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat