Przepis na zdrowie i odporność

Zielony koktajl z jarmużem i olejem lnianym.
Gdy jesienna aura staje się wyzwaniem dla naszego organizmu, dobrze jest każdego dnia wspomagać go właściwą dietą.

Warto zadbać zarówno o odżywcze, rozgrzewające posiłki, jak i smaczne, pełne wartościowych składników przekąski. Pyszne zielone koktajle to najlepszy sposób, aby włączyć do jadłospisu naturalne, zdrowe i nieprzetworzone produkty, które spożywane regularnie, poprawią naszą odporność i pomogą w walce z jesiennymi infekcjami.       

Składniki na zielony koktajl z jarmużem i olejem lnianym z Manufaktury Rodziny Sadowskich

  • garść liści jarmużu
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • 300 ml wody niegazowanej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka tłoczonego na zimno oleju lnianego z Manufaktury Rodziny Sadowskich

Jarmuż oczyścić z twardych łodyżek, a następnie wraz z obranymi i oczyszczonymi owocami, wodą, miodem i olejem lnianym zmiksować w kielichu blendera.

Zielony koktajl z jarmużem i olejem lnianym, wzbogacony dodatkowo miodem to moc składników, dzięki którym wzmocnimy siły obronne naszego organizmu. Jego pyszny, świeży i naturalnie słodki smak przypadnie do gustu całej rodzinie, dlatego dobrze jest od razu przygotować litr tego przysmaku.  

Liście jarmużu dają mnóstwo możliwości kulinarnych, bo to roślina, która równie dobrze smakuje na zimno, jak i na ciepło. Nie bez powodu jest nazywany „królem zimowych warzyw”. Zawiera cenne witaminy A, C i K , ale także bogactwo soli mineralnych, przede wszystkim wapnia, potasu oraz sulforafanu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Oprócz tego jarmuż jest źródłem beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny, które doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami, działając przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Jarmuż ma delikatny smak i nie dominuje nad całością potrawy, dlatego można go bez obaw miksować z owocami i miodem, dzięki którym koktajl jest naturalnie słodki i jeszcze zdrowszy.

Olej lniany z Manufaktury Rodziny Sadowskich jest tłoczony na zimno, nierafinowany i w 100% naturalny. Dzięki metodzie tłoczenia w niskiej temperaturze ( maksymalnie 35 st. Celsjusza) zachowuje on wszystkie walory odżywcze. Ze względu na wysoką zawartość kwasów OMEGA -3 i OMEGA -6 olej lniany wzmacnia organizm, reguluje pracę układu pokarmowego, działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo. Z tego powodu świetnie sprawdza się jako uzupełnienie zdrowej, zbilansowanej diety. Olej lniany jest przeznaczony do spożycia na zimno, dlatego najlepiej stosować go jako dressing do sałatek lub jako dodatek do zielonego koktajlu, który zyska dzięki temu delikatny, orzechowy smak.

Olej lniany z Manufaktury Rodziny Sadowskich jest tłoczony w małych partiach, dzięki czemu jest zawsze świeży! Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

  • Cena: 17 zł / 250 ml

Fot. Manufaktura Rodzin Sadowskich
Informacja prasowa












Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat