„Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich" - recenzja

Recenzja książki „Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich".
Autorskie przepisy kulinarne Anety i Jana Kuroniów, zarówno dla miłośników potraw mięsnych, jak i kuchni roślinnej.

Jakiś czas temu nakładem wydawnictwa Burda ukazała się książka kucharska, która pomóc może przygotować niejeden rodzinny obiad. Publikacja autorstwa Anety i Jana Kuroniów zawiera bowiem różnorodne podpowiedzi, jak "wyczarować" smaczne, odżywcze, proste i sycące dania, tak aby zadowolić zarówno tych, którym ślinka cieknie na widok potraw mięsnych, jak i tych, którzy są zagorzałymi wegetarianami lub weganami. "Pisząc tę książkę, naszą myślą przewodnią było zainspirowanie was do wspólnego gotowania, dzielenia kuchni pomimo istotnych różnic, a także pokazanie, że kuchnia wegańska jest (z punktu widzenia mięsożercy) jak najbardziej smaczna" - zwracają się do czytelników autorzy "Przy jednym stole" we wstępie do  swojej publikacji.

Aneta i Jan Kuroniowie podsuwają w swojej książce mnóstwo kulinarnych inspiracji, dzięki czemu możemy w prosty sposób pozbyć się dylematu, pod tytułem: czym nakarmić siebie i naszych bliskich. Na stronach tej pozycji wydawniczej znajdziemy m.in. przepisy na zupy, sałatki, pasty, naleśniki, placki, pierogi, burgery. Publikacja spodobać powinna się także fanom ryb, makaronów, bigosów, ciast, omletów. Książka wyjaśnia ponadto, jak przyrządzić dobre leczo, fasolkę po bretońsku, gołąbki, szakszukę, zapiekankę pasterską, gofry, drożdżówki z owocami. Pomysłów na potrawy w książce mamy naprawdę w bród.

Atutem tej pozycji wydawniczej jest rozmaitość przepisów, przejrzystość treści  oraz piękna szata graficzna. Przyjemnie spoglądać na zamieszczone w książce fotografie. Naprawdę cieszą oczy. Lepiej jednak nie sięgać po publikację na głodnego. Ta publikacja pobudza bowiem znacznie apetyt. Warto także wspomnieć, że kto skusi się na zakup „Przy jednym stole", natrafi na początku książki na wyszczególnienie faktów i mitów związanych z jedzeniem mięsa i wegetarianizmem. Autorką tej części dzieła jest dietetyk i technolog żywienia: Weronika Pruss da Cruz. Jeśli więc ktoś zastanawia się, czy nie przerzucić się całkowicie na kuchnię roślinną, znaleźć może w tym fragmencie publikacji garść sprawdzonych informacji na  temat diety bezmięsnej.

„Przy jednym stole" to książka, która przypaść powinna do gustu większości tych, którzy wezmą ją do ręki.  Jest to bowiem przydatna, uniwersalna, poszerzająca kulinarne horyzonty i ładnie wydana publikacja, która ułatwić może układanie codziennego, tygodniowego i miesięcznego jadłospisu. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Aneta i Jan Kuroniowie, „Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich”, wydawnictwo Burda, Warszawa 2020




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat