Przysmak mazurski, czyli węgorz z makaronem

Przepis na makaron spaghetti z wędzonym węgorzem w sosie koperkowym.

POTRZEBUJESZ:
•    Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
•    węgorz wędzony (lub pstrąg) 2 sztuki
•    seler naciowy 1 sztuka
•    cebula dymka 1 pęczek
•    koperek 1 pęczek
•    śmietana 36% 300ml
•    białe wino 1/3 szklanki
•    bułka tarta
•    sól i pieprz do smaku   

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!

1.Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Seler pokrój w malutką kostkę, przesmaż na maśle przez ok. 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj białe części dymki, podlej białym winem i gotuj ok. 1 minutę – aż alkohol odparuje. Do patelni z selerem dodaj śmietanę. Sos zagotuj i dodaj wędzoną rybę w kawałkach. Bułkę tartą przesmaż na maśle, aż będzie złota i chrupiąca, a następnie osusz na papierze do pieczenia.
3. Makaron dodaj do sosu i podgrzej wszystko na średnim ogniu. Dodaj sól, pieprz i koperek. Podawaj posypane świeżym koperkiem i prażoną bułką tartą.
Brawo! Oto Twój mazurski przysmak.

ip

fot. Lubella




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat