Pulpety z łososia gotowane na parze
Przepis na pulpety z łososia gotowane na parze.
SKŁADNIKI
- 600 g łososia pozbawionego ości i skóry
- 1 jajko
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
DODATKOWO
- szklanka sosu pomidorowego
- 2 łyżki koperku
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki pulpetów zmiksować dokładnie na gładką masę.
- Zagotować wodę w garnku, włożyć sitko do gotowania na parze i lekko je natłuścić oliwą.
- Formować pulpety zmoczonymi w wodzie dłońmi i układać na parze.
- Gotować na parze ok 10-12 minut.
- Przełożyć do sosu pomidorowego i podgotować całość jeszcze przez 5 minut w sosie.
- Dodać koperek i doprawić sos solą i pieprzem.
- Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.
Agnieszka Brewka
(agnieszka.brewka@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com