– zwłaszcza wiosną ciasto czekoladowo - wiśniowe na biszkopcie. Przygotowanie go zajmie Wam wraz z pieczeniem nie więcej jak półtorej godziny.
Lista zakupów
Składniki na biszkopt:
Dodatkowo:
Wartość kaloryczna na porcję:
ok. 297 kcal, białko: 7 g, tłuszcze: 16 g, węglowodany: 29 g
Przygotowanie:
Gorzką czekoladę połam na kawałki i rozpuść za pomocą wodnej kąpieli. Następnie połącz z 2 - 3 rozkruszonymi ciastkami McVitie’s Milk Chocolate i płatkami migdałów. Z otrzymanej masy w prosty sposób uformujesz ozdobne różyczki, które posłużą nam za dekorację wierzchniej warstwy ciasta. Dwoma łyżeczkami nakładaj masę i delikatnie przekładaj na papier do pieczenia, gdzie różyczki pozostaną do zastygnięcia.
Ubij w misce na puszystą masę: masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Dalej dodaj pojedynczo – jedno po drugim jajka, nieprzerwanie ubijając masę. W oddzielnym głębokim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj mleko i wymieszaj. Całość połącz z ubitą masą. Otrzymane ciasto przełóż na natłuszczoną formę zatrzaskową (Ø 26 cm), wyrównaj łyżką i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: 160 °C). Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw je na bok do schłodzenia.
Następnym krokiem jest przygotowanie farszu budyniowego, który będzie stanowił środkową warstwę ciasta. Wiśnie odsącz, ale uwaga, nie wylewaj soku! Wymieszaj go z wodą, tak aby otrzymać łącznie 450 ml. Budyń w proszku wymieszaj z 50 ml rozwodnionego soku. Pozostałe 400 ml zagotuj z cukrem, następnie dodaj budyń wymieszany z sokiem i ponownie zagotuj. Budyń wymieszaj z wiśniami i wyłóż na ciasto. Całość odstaw do stężenia.
Do śmietany dodaj fix i ubij ją na sztywno, następnie dodaj cukier waniliowy, 1 łyżkę kakao i pokruszone 3 – 4 ciastka McVitie’s Digestive Milk Chocolate. Śmietankową masę przełóż na wystudzoną warstwę wiśni z budyniem i posyp resztą kakao. Na koniec udekoruj ciasto kawałkami czekolady z płatkami migdałowymi. Smacznego!
McVitie’s Digestive Milk Chocolate, cena ok.7 zł
Fot. McVitie’s
Informacja prasowa