W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Puszyste ciasto czekoladowo-wiśniowe z ciastkami

Opublikowano: 2017-05-17
Puszyste ciasto czekoladowo-wiśniowe z ciastkami McVitie’s – przepis.
Wszystkim tym, którzy lubią klasyczne połączenie smaku czekolady i wiśni, podpowiadamy przepis na lekko wilgotne, nie za słodkie, lecz idealne...

– zwłaszcza wiosną ciasto czekoladowo - wiśniowe na biszkopcie. Przygotowanie go zajmie Wam wraz z pieczeniem nie więcej jak półtorej godziny.

Lista zakupów
Składniki na biszkopt:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 średnie jajka
  • 160 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka


Dodatkowo:

  • 75 g (4 – 5 ciastek) McVitie's Digestive Milk Chocolate
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 25 g płatków migdałowych
  • 1 słoik wiśni (720 ml)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g śmietany
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 opakowania fixu do ubijania śmietany


Wartość kaloryczna na porcję:
ok. 297 kcal, białko: 7 g, tłuszcze: 16 g, węglowodany: 29 g

Przygotowanie:
Gorzką czekoladę połam na kawałki i rozpuść za pomocą wodnej kąpieli. Następnie połącz  z 2 - 3 rozkruszonymi ciastkami McVitie’s Milk Chocolate i płatkami migdałów. Z otrzymanej masy w prosty sposób uformujesz ozdobne różyczki, które posłużą nam za dekorację wierzchniej warstwy ciasta. Dwoma łyżeczkami nakładaj masę i delikatnie przekładaj na papier do pieczenia, gdzie różyczki pozostaną do zastygnięcia.
Ubij w misce na puszystą masę: masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Dalej dodaj pojedynczo – jedno po drugim  jajka, nieprzerwanie ubijając masę. W oddzielnym głębokim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj mleko i wymieszaj. Całość połącz z ubitą masą. Otrzymane ciasto przełóż na natłuszczoną formę zatrzaskową (Ø 26 cm), wyrównaj łyżką i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: 160 °C). Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw je na bok do schłodzenia.

Następnym krokiem jest przygotowanie farszu budyniowego, który będzie stanowił środkową warstwę ciasta. Wiśnie odsącz, ale uwaga, nie wylewaj soku! Wymieszaj go z wodą, tak aby otrzymać łącznie 450 ml. Budyń w proszku wymieszaj z 50 ml rozwodnionego soku. Pozostałe 400 ml zagotuj z cukrem, następnie dodaj budyń wymieszany z sokiem i ponownie zagotuj. Budyń wymieszaj z wiśniami i wyłóż na ciasto. Całość odstaw do stężenia.

Do śmietany dodaj fix i ubij ją na sztywno, następnie dodaj cukier waniliowy, 1 łyżkę kakao i pokruszone 3 – 4 ciastka McVitie’s Digestive Milk Chocolate. Śmietankową masę przełóż na wystudzoną warstwę wiśni z budyniem i posyp resztą kakao. Na koniec udekoruj ciasto kawałkami czekolady z płatkami migdałowymi. Smacznego!

McVitie’s Digestive Milk Chocolate, cena ok.7 zł

Fot. McVitie’s
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama