Pyszne ciasteczka

Przepis na pyszne ciasteczka.
Czas przygotowania: 10 minut; Czas gotowania: 40 minut; Porcja dla 4 osób

SKŁADNIKI:

  • 1 L wody
  • 15ml bulionu rosołowego w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 375ml kaszy kukurydzianej
  • 30ml stopionego masła wymieszanego z 1 łyżką masła
  • 250g plasterków bekonu, pokrojonych na małe kawałki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 2 łyżki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki kolendry, posiekanej
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj zimną wodę z bulionem w proszku i solą, następnie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj kaszę kukurydzianą, dodając małymi partiami, mieszając cały czas, aby nie powstały grudki.
Teraz, drewnianą łyżką ubijaj papkę, aż się połączą składniki. Zredukuj ogień na średni, przykryj i gotuj przez 15 minut. Ponownie zamieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.
W tym czasie podgrzej masło i podsmaż cebulę, czosnek i boczek przez 5 minut, aż tłuszcz się stopi a cebula będzie miękka i przeźroczysta. Dodaj zioła i zamieszaj.
Wymieszaj z ugotowaną kaszą i przenieś na tackę do pieczenia. Ugnieć, aż powierzchnia będzie płaska. Wytnij okręgi i odstaw na bok w ciepłe miejsce do czasu podania.

Rada:
Na dnie patelni powinna uformować się skorupka podobna do tortilli, łatwo odchodząca. Można ją jeść z dżemem lub posmarować czymś innym! Jest to pyszna przekąska.

Przepis Siby Mtongany

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat