SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj zimną wodę z bulionem w proszku i solą, następnie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj kaszę kukurydzianą, dodając małymi partiami, mieszając cały czas, aby nie powstały grudki.
Teraz, drewnianą łyżką ubijaj papkę, aż się połączą składniki. Zredukuj ogień na średni, przykryj i gotuj przez 15 minut. Ponownie zamieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.
W tym czasie podgrzej masło i podsmaż cebulę, czosnek i boczek przez 5 minut, aż tłuszcz się stopi a cebula będzie miękka i przeźroczysta. Dodaj zioła i zamieszaj.
Wymieszaj z ugotowaną kaszą i przenieś na tackę do pieczenia. Ugnieć, aż powierzchnia będzie płaska. Wytnij okręgi i odstaw na bok w ciepłe miejsce do czasu podania.
Rada:
Na dnie patelni powinna uformować się skorupka podobna do tortilli, łatwo odchodząca. Można ją jeść z dżemem lub posmarować czymś innym! Jest to pyszna przekąska.
Przepis Siby Mtongany
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa