„Pyszne klimaty” – recenzja

Recenzja książki „Pyszne klimaty”.
Chcesz ugotować coś nietypowego, ale nie wiesz na co masz ochotę? A może potrzebujesz inspiracji z gotowymi przepisami? „Pyszne klimaty” z pewnością Ci w tym pomogą.

Miłośnicy kolorowej kuchni sięgną po tę pozycję z przyjemnością. Książka bowiem już od pierwszego kontaktu zachęca do jej otwarcia i przejrzenia każdej strony. Szczególnie smakowite są zdjęcia, które u niejednej osoby wywołają burczenie w brzuchu.

Przepisy dla cierpliwych
Osoby szukające szybkich przepisów mogą się nieco rozczarować. Co prawda, takie receptury również znajdziemy w książce, ale zdecydowaną większość stanowią bardziej czasochłonne przepisy. Nie oznacza to jednak, że do ich przyrządzenia konieczne są umiejętności godne Gordona Ramsaya.

Książka jest pracą zbiorową i znajdziemy w niej prawdziwy kulinarny miszmasz. Po przewertowaniu pierwszych stron, można odnieść wrażenie, że jest to zbiór przepisów chętnie wykorzystywanych w kuchni przez nasze babcie. Pierwszy rozdział poświęcony jest zupom, wśród których znajdziemy marchwiankę, barszczyk z siekanym jajkiem zabielany śmietaną czy botwinkę po polsku. Dalej jednak robi się nieco bardziej egzotycznie, bowiem naszym oczom ukazuje się mus groszkowy z koprem włoskim i szynką, zielone gazpacho, czy chociażby mus cytrynowy z kurczakiem i kuskusem.

Do wyboru, do koloru
Interesującym rozdziałem jest ten poświęcony przekąskom. Autorzy proponują nieco inne propozycje niż znane już wszystkim gospodyniom parówki w cieście, tortille z serkami i warzywami czy szparagi w szynce parmeńskiej. Aż ślinka cieknie na myśl o przygotowaniu bulguru z soczewicą i bobem, steków z kalafiora z salsą pomidorową czy tatara z awokado.

Miłośników lekkiej kuchni z pewnością zainteresują przepisy z sałatkami, a sympatycy niestandardowych obiadów z radością odnajdą smaki marokańskiego tadżinu, francuskiego clafoutis lub przyrządzą tartę z botwinki i koziego sera.

To nadal za mało? Co powiesz na jagodowe semifreddo, likier truskawkowo-śmietankowy albo bezową fantazję z sorbetów?

Ponad 200 stron z przepisami z całego świata pozwoli ci zaplanować posiłki niemal na cały rok i z pewnością zabłyśniesz wśród rodziny i znajomych jako szefowa swojej domowej kuchni. Sięgnij po książkę, jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i odkrywać kuchnie innych krajów. Kulinarna satysfakcja gwarantowana!

Sandra Wróbel
(sandra.wrobel@dlalejdis.pl)

Praca zbiorowa, Pyszne klimaty, Warszawa, Burda Publishing Polska, 2016




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat