Miłośnicy kolorowej kuchni sięgną po tę pozycję z przyjemnością. Książka bowiem już od pierwszego kontaktu zachęca do jej otwarcia i przejrzenia każdej strony. Szczególnie smakowite są zdjęcia, które u niejednej osoby wywołają burczenie w brzuchu.
Przepisy dla cierpliwych
Osoby szukające szybkich przepisów mogą się nieco rozczarować. Co prawda, takie receptury również znajdziemy w książce, ale zdecydowaną większość stanowią bardziej czasochłonne przepisy. Nie oznacza to jednak, że do ich przyrządzenia konieczne są umiejętności godne Gordona Ramsaya.
Książka jest pracą zbiorową i znajdziemy w niej prawdziwy kulinarny miszmasz. Po przewertowaniu pierwszych stron, można odnieść wrażenie, że jest to zbiór przepisów chętnie wykorzystywanych w kuchni przez nasze babcie. Pierwszy rozdział poświęcony jest zupom, wśród których znajdziemy marchwiankę, barszczyk z siekanym jajkiem zabielany śmietaną czy botwinkę po polsku. Dalej jednak robi się nieco bardziej egzotycznie, bowiem naszym oczom ukazuje się mus groszkowy z koprem włoskim i szynką, zielone gazpacho, czy chociażby mus cytrynowy z kurczakiem i kuskusem.
Do wyboru, do koloru
Interesującym rozdziałem jest ten poświęcony przekąskom. Autorzy proponują nieco inne propozycje niż znane już wszystkim gospodyniom parówki w cieście, tortille z serkami i warzywami czy szparagi w szynce parmeńskiej. Aż ślinka cieknie na myśl o przygotowaniu bulguru z soczewicą i bobem, steków z kalafiora z salsą pomidorową czy tatara z awokado.
Miłośników lekkiej kuchni z pewnością zainteresują przepisy z sałatkami, a sympatycy niestandardowych obiadów z radością odnajdą smaki marokańskiego tadżinu, francuskiego clafoutis lub przyrządzą tartę z botwinki i koziego sera.
To nadal za mało? Co powiesz na jagodowe semifreddo, likier truskawkowo-śmietankowy albo bezową fantazję z sorbetów?
Ponad 200 stron z przepisami z całego świata pozwoli ci zaplanować posiłki niemal na cały rok i z pewnością zabłyśniesz wśród rodziny i znajomych jako szefowa swojej domowej kuchni. Sięgnij po książkę, jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i odkrywać kuchnie innych krajów. Kulinarna satysfakcja gwarantowana!
Sandra Wróbel
(sandra.wrobel@dlalejdis.pl)
Praca zbiorowa, Pyszne klimaty, Warszawa, Burda Publishing Polska, 2016