„Pyszne obiady” – recenzja

Recenzja książki „Pyszne obiady”.
Jak przygotowywać posiłki w domu, to tylko szybko, zdrowo i... pysznie. A o pysznych daniach najlepiej wie Ania Starmach.

Ania Starmach rozkochała Polaków w kuchni niemal tak mocno jak my pokochaliśmy Anię. Czy jako jurorkę MasterChefa, czy programu MasterChef Junior, czy autorkę kulinarnych książek. Na swoim koncie Ania ma już ich bowiem siedem. Najnowsza „Pyszne obiady” ukazała się drukiem z początkiem października.

„Co dziś ugotować na obiad?” - to chyba jedno z najczęściej stawianych pytań. No właśnie co? Ania Starmach z tym pytaniem nie ma najmniejszych problemów. Obiad to dla niej najważniejszy posiłek dnia, bo je go się z osobami najbliższymi. To obiady celebrujemy z rodziną i przyjaciółmi, a czasami na te chwile czeka się cały tydzień. Poza tym jest to też posiłek, który jemy codziennie i logiczne, że potrzebujemy urozmaicenia. W swojej najnowszej książce „Pyszne obiady” Ania czytelnikom proponuje swoje ulubione domowe przepisy na zupy, drugie dania i desery, które znalazła w zeszytach babci, czy których nauczyła ją mama i ciocia.

„Pyszne obiady” podzielone są na pięć rozdziałów:

  • zupy – w którym znajdziemy przepisy na tak tradycyjne polskie zupy jak pomidorową, czy ogórkową, ale i mniej znane: krem z białych szparagów, czy czerwonej papryki, lub zdobywającą coraz większą popularność zupę dyniową;
  • drugie dania - dania warzywne i sałatki – w tym rozdziale królują warzywa na przykład pod postacią ratatouille, czy potrawką z czerwoną fasolą i guacamole;
  • drugie dania - makarony i risotta –znajdziemy tu przepisy na dania główne od „lepszego niż we Włoszech” makaronu carbonara, po słynne macaroni & cheese, na risotto z dynią i kurczakiem kończąc;
  • drugie dania - dania mięsne i ryby – gdzie umieszczona jest największa liczba przepisów na m.in. stek z polędwicy – popisowe danie taty Ani, quiche z szynką i warzywami, łososia w ziołowej panierce, a nawet wykwintne małże w bialym winie;
  • desery - w tym rodziale zachwycają przepisy na np. tartę czekoladową z gruszkami, sernik z truskawkami, czy profiterolki.


Dopełnieniem zawartych w książce przepisów są naprawdę smaczne...zdjęcia. Przepisy Ani Starmach na obiady są proste – bez skomplikowanych, trudno dostępnych składników – co bardzo się chwali. W „Pysznych obiadach” zawarła przepisy na tradycyjne polskie potrawy, ale w nieco nowocześniejszej formie, jak i takie, które idealnie nadadzą się na niedzielny wykwintny posiłek dla najbliższych.

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)

Ania Starmach, Pyszne obiady, Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, Kraków 2017




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat