Ania Starmach rozkochała Polaków w kuchni niemal tak mocno jak my pokochaliśmy Anię. Czy jako jurorkę MasterChefa, czy programu MasterChef Junior, czy autorkę kulinarnych książek. Na swoim koncie Ania ma już ich bowiem siedem. Najnowsza „Pyszne obiady” ukazała się drukiem z początkiem października.
„Co dziś ugotować na obiad?” - to chyba jedno z najczęściej stawianych pytań. No właśnie co? Ania Starmach z tym pytaniem nie ma najmniejszych problemów. Obiad to dla niej najważniejszy posiłek dnia, bo je go się z osobami najbliższymi. To obiady celebrujemy z rodziną i przyjaciółmi, a czasami na te chwile czeka się cały tydzień. Poza tym jest to też posiłek, który jemy codziennie i logiczne, że potrzebujemy urozmaicenia. W swojej najnowszej książce „Pyszne obiady” Ania czytelnikom proponuje swoje ulubione domowe przepisy na zupy, drugie dania i desery, które znalazła w zeszytach babci, czy których nauczyła ją mama i ciocia.
„Pyszne obiady” podzielone są na pięć rozdziałów:
Dopełnieniem zawartych w książce przepisów są naprawdę smaczne...zdjęcia. Przepisy Ani Starmach na obiady są proste – bez skomplikowanych, trudno dostępnych składników – co bardzo się chwali. W „Pysznych obiadach” zawarła przepisy na tradycyjne polskie potrawy, ale w nieco nowocześniejszej formie, jak i takie, które idealnie nadadzą się na niedzielny wykwintny posiłek dla najbliższych.
Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)
Ania Starmach, Pyszne obiady, Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, Kraków 2017