Pyszne śniadanie na zimowe poranki!

Opublikowano: 2020-01-12
Placuszki owsiane z sosem serowym, jajkiem i szynką - przepis kulinarny.
Zimowy posiłek o poranku powinien być ciepły, sycący i dawać mnóstwo energii dla naszego organizmu. Wypróbuj przepis na placuszki owsiane z kremowymi serami Hochland, które podkreślą smak śniadaniowych propozycji.

Placuszki owsiane podane z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską świetnie sprawdzą się na zimowe śniadanie. Doskonałym dodatkiem jest gęsty i aromatyczny sos serowy przygotowany na bazie kremowego serka Śmietankowego Hochland.

Placuszki owsiane z sosem serowym, jajkiem i szynką

  • Czas przygotowania: 1 godz.
  • Trudność: średnio trudny

Składniki:

Na placuszki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 40 ml oleju rzepakowego + do smażenia
  • 150 ml maślanki

Na sos:

  • 4 trójkąciki z krążka serka kremowego Śmietankowy Hochland
  • 50 ml śmietanki 30%
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Plastry szynki parmeńskiej
  • Szczypiorek do posypania
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na placuszki mieszamy za pomocą malaksera lub miksera. Odstawiamy na min. 30 minut (aż mąka owsiana napęcznieje). Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki o średnicy około 8 cm, po 3 minuty z każdej strony.

Przygotowujemy sos: podgrzewamy śmietankę i dorzucamy do niej trójkąciki sera śmietankowego Hochland. Podgrzewamy cały czas mieszając aż sos będzie gładki, następnie ściągamy z ognia i doprawiamy wedle uznania.

Gotujemy wodę, a kiedy woda będzie wrzeć dodajemy ocet jabłkowy. Jajko wbijamy do małej miseczki.  Za pomocą łyżki robimy wir i wbijamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy 3 minut. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i osuszamy za pomocą ręczników papierowych.

Placuszki podajemy polane sosem serowym z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Sery kremowe Hochland mają szeroki wachlarz kulinarnych zastosowań. Nadają każdej potrawie aksamitną konsystencję i uwielbiany, serowy smak. Można je wykorzystać jako składnik farszu, dodatek do zup,  sosów czy sałatek lub stworzyć zupełnie nowe przekąski – tak proste i pyszne!

  • Hochland ser kremowy Śmietankowy, krążek: 4,99 zł

Fot. Hochland
Informacja prasowa






Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat