Pysznie i z pomysłem

Świąteczne roladki z szynką wędzoną - przepis kulinarny.
Wielkanoc to znakomita okazja, by skorzystać z nowych, kulinarnych inspiracji. Biała kiełbasa zapieczona z gruszką i korzeniem pietruszki zachwyci wyjątkowym połączeniem nut smakowych.

Kolorowe roladki z szynką przełamią klasyczny sposób serwowania wędlin z chrzanem czy sosem tatarskim. Świąteczny pasztet, który często podajemy z żurawiną – może stać się z kolei oryginalnym składnikiem wykwintnej sałatki z warzywami i jajami przepiórczymi.

Świąteczne roladki z szynką wędzoną
Roladki są znakomitą propozycją na wielkanocne śniadanie. Sprawdzą się również jako przystawka do uroczystego obiadu. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że do przygotowania farszu możemy użyć w zasadzie wszystkich ulubionych składników. Najbardziej wykwitną propozycją będą roladki z wysokiej jakości szynką wędzoną. Szynka z serii Naturrino Sokołów ma delikatny smak, podkreślony dodatkiem naturalnych przypraw, a dostępna jest w formie wygodnych plastrów – idealnych do przygotowania roladek.

Składniki:

  • 1 opakowanie Szynki Wędzonej Naturrino „Sokołów”
  • 80-100 g sera feta
  • 80 g serka śmietankowego puszystego
  • 1-2 pęczki bardzo świeżych rzodkiewek (wraz z dorodnymi listkami)
  • 1 nieduża żółta papryka
  • 1 garść bankietowych ogóreczków konserwowych
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

  1. 1-2 rzodkiewki (do dekoracji) kroimy na półplasterki, a pozostałe przekrawamy na pół i kroimy w cienkie słupki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na krótkie paseczki. Ogóreczki odcedzamy, wysuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Listki rzodkiewki dokładnie myjemy, wysuszamy, a następnie blendujemy w malakserze, przy czym pozostawiamy około 24 listki do wykończenia dania.
  2. Ser feta rozgniatamy dokładnie widelcem wraz z serkiem śmietankowym, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Do masy serowej dodajemy zblendowane listki rzodkiewki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słupki rzodkiewki, większość przygotowanej papryki oraz ogórków i całość ponownie mieszamy.
  3. Plastry szynki wyjmujemy z opakowania i kolejno pokrywamy niezbyt grubą warstwą przygotowanej masy. Na środku układamy po 1-2 listku rzodkiewki, zawijamy ściśle w rulon i przekrawamy ostrym nożem na pół. Rulony ustawiamy pionowo na listku rzodkiewki lub innej ulubionej sałacie/szczypiorku, a na koniec dekorujemy pozostałymi kawałkami warzyw.

Fot. SOKOŁÓW
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat