Pyszności we wrocławskiej Art Restauracji

Opublikowano: 2013-11-04
Pyszne dania we wrocławskiej Art Restauracji.
Artystycznie i smakowicie - tak można określić jesienne menu Art Restauracji i Kawiarni.

Szef kuchni Art Restauracji i Kawiarni przy ulicy Kiełbaśniczej proponuje tej jesieni raj dla smakoszy. Jako przystawki poleca tatar ze śledzia przekładany suszonymi pomidorami, podawany z konfiturą z czerwonej cebuli oraz tatar wołowy pod pianką z zielonego ogórka.

W wyjątkowo zimne dni sprawdzają się  przystawki gorące jak pieczona cukinia faszerowana kaszą gryczaną z pomidorami bądź policzki wołowe z borowikami.

Rozgrzewające zupy: rosół z domowym makaronem i świeżym liściem lubczyku, zupa orkiszowa z klopsikami drobiowymi i zupa rybna ze świeżych polskich ryb, pozwolą przetrwać największe mrozy.

W sałatkach królują:  ogórek, topinambur i kiełki fasoli, rukola, roszponka, ser z miodowym winegret i orzechami włoskimi.  Wyjątkowy charakter ma sałatka z rukoli, wędzonej kaczki z jabłkami, jajkiem w koszulce i jasnym kremem balsamico.

Art Restauracja nie zapomina również o kuchni śródziemnomorskiej, np. ręcznie robionym makaronie fettuccine w sosie carbonara oraz kuchni z oferty Dawny Smak Wrocławia, czyli pierogach nadziewanych szyjkami rakowymi podanych z sosem tymiankowym.

Wśród dań ze świeżych ryb króluje filet z pstrąga z boczniakiem i sosem migdałowo-kaparowym oraz filet z sandacza marynowany w rozmarynie i pieprzu cytrynowym podany z purée z topinamburu z rukolą i pomidorami koktajlowymi.

Dla koneserów kuchni polskiej Art Restauracja przygotowała wyjątkowo wykwintne dania  mięsne: pierś z kurczaka supreme w sosie orzechowo truflowym podana z białym ryżem i brokułami, polędwiczka wieprzowa na risotto pęczaku podana z kurkami w śmietanie, grillowane kotlety cielęce z warzywami podane z ziemniakiem w koszulce i twarożkiem ziołowym, soczysty Comber jagnięcy z grilla podany na świeżym szpinaku z pieczonymi ziemniakami i stek z polędwicy wołowej z sosem pieprzowym podany z pieczonymi w ziołach ziemniakami i pomidorami koktajlowymi.

Jeżeli znajdziecie miejsce na deser, warto spróbować wyśmienitej  szarlotki jabłkowo-gruszkowej z żurawiną podanej z gałką lodów marchewkowych lub torcika bezowego ze świeżymi owocami bądź ciastka z płynną czekoladą i wiśniami w alkoholu, a to wszystko popijając aromatyczna kawą.

Art Restauracja to wytworna kuchnia w nastrojowym wnętrzu. To miejsce, które adekwatnie do okoliczności dostosowuje się do Waszych oczekiwań.





Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat