Jednak roślina ta, niewłaściwe stosowana, może u niektórych osób prowadzić do problemów żołądkowych. Wybór odpowiedniego czasu przyjmowania ashwagandhy pomoże w osiągnięciu największych korzyści bez żadnych skutków ubocznych.
Ogólnie rzecz biorąc, nic nie stoi na przeszkodzie, by ashwagandha przyjmować o dowolnej porze dnia i nocy. Można jednak preferować spożywanie jej rano lub wieczorem, w zależności od osobistych celów oraz tolerancji organizmu. Należy podkreślić, że w przeciwieństwie do wielu innych suplementów i leków, korzyści z suplementacji ashwagandhy nie są natychmiastowe. Może minąć kilka dni lub tygodni, zanim zaczniemy zauważać jej efekty. W jednym z badań, obejmującym kilkadziesiąt osób, które przyjmowały 300 mg ashwagandhy dziennie, potrzeba było ponad 10 tygodni, aby zaobserwować jej wyraźny wpływ na jakość snu badanych, w porównaniu z grupą kontrolną.
Jeśli traktujemy ashwagandhę jako część swojej suplementacyjnej rutyny dla poprawy ogólnego stanu zdrowia, możemy przyjmować ją rano wraz z innymi witaminami lub suplementami. Jednak trzeba zauważyć, że stosowanie tej rośliny pod dowolną postacią na pusty żołądek, może u niektórych osób powodować łagodny dyskomfort. Dlatego często zaleca się, by spożywać ją po śniadaniu lub po zjedzeniu małej przekąski.
Jeśli zależy nam na poprawie jakości snu, warto zdecydować się na przyjmowanie ashwagandhy wieczorem jako części popularnego Mleka Księżycowego, które pomaga organizmowi się zrelaksować. To mieszanka składająca się zazwyczaj z mleka, sproszkowanego korzenia ashwagandhy, mielonej kurkumy, odrobiny pieprzu, miodu i cynamonu. Napój ten ułatwia zasypianie oraz podnosi efektywność odpoczynku.
Dla osób, które odczuwają żołądkowy dyskomfort podczas suplementacji ashwagandhy, stosowanie jej wieczorem może być lepszą opcją, niż spożywanie rano. Wtedy łatwiej uniknąć sytuacji, w której składniki tej wyjątkowej rośliny przyjmowane są na pusty żołądek. Warto podczas pierwszych kilku dni suplementacji obserwować, jak nasz organizm reaguje na ashwagandhę i dostosować czas jej spożywania do indywidualnych preferencji.