Rok pod znakiem zdrowia i smaku

Rok pod znakiem zdrowia i smaku - asortyment kasz w Lidlu.
Kasza to niekwestionowana królowa polskich stołów. Serwowana może być jako dodatek do dania głównego, składnik zupy, sałatki, a nawet deseru.

Niezależnie od formy i podania kasza dostarcza do naszego organizmu cennych witamin i składników odżywczych. Dlatego we wszystkich sklepach Lidl w asortymencie stałym dostępne są różne rodzaje kasz marki Kuchnialidla.pl, które urozmaicą codzienne menu i pomogą dbać o zdrowie przez cały rok.

Bądź fit!
Kasza od lat gości na polskich stołach – można ją przyrządzić na tysiące sposobów: wypiekać, prażyć w piecu, gotować w wodzie, na mleku czy rosole. Na jej bazie powstają nie tylko zupy, ale i doskonałe farsze idealnie dopasowane do pierogów czy gołąbków. Jednak kasza to nie tylko produkt tradycyjny, ale i nowoczesny, z którego można stworzyć niezwykle sałatki lub desery. W asortymencie sklepów Lidl znajduje się szeroki wybór kasz  marki Kuchnialidla.pl m.in.: kasza jęczmienna (1,99 zł/1 kg/opak.) – znakomicie komponująca się ze smakiem łososia, kasza pęczak (2,29 zł/1 kg/opak.) - idealna do sałatek, tradycyjna kasza gryczana (2,69 zł/ 400 g/opak.), a także kasza jaglana (1,99 zł/400 g/opak.), która może stanowić dodatek do zdrowych ciast. Hitem oferty jest natomiast kuskus (1,99 zł/300 g/opak.) będąca produktem niezwykle prostym i szybkim w przygotowaniu – wystarczy ją zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.

„Ze względu na rosnące zainteresowanie wśród naszych klientów zdrową żywnością, nieustannie rozwijamy ofertę o kolejne produkty bogate w wartości odżywcze – a takie właśnie są kasze. Z wewnętrznych danych wynika, że w roku 2016 najpopularniejszymi kaszami wśród naszych konsumentów były: gryczana, jaglana oraz jęczmienna” – dodaje Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska.

Ze względu na swoje właściwości kasze są popularne również w diecie najmłodszych. Według najnowszych badań ponad 92% matek potwierdza, że przygotowuje i podaje ją swoim pociechom. W przypadku dzieci kasza serwowana jest najczęściej jako dodatek do dania obiadowego (75%) lub deseru (67%) .

Przepis na ciasto gryczane według Pawła Małeckiego
Chcąc zaproponować dziecku odrobinę słodyczy, warto sięgnąć po przepisy na zdrowe desery. Paweł Małecki, Mistrz Cukierni Lidla, proponuje ciasto w lekkiej, gryczanej odsłonie. Wystarczy ugotować kasze gryczaną na małym ogniu, a następnie przemielić ją przy użyciu maszynki do mielenia lub miksera. Następnie należy rozpuścić odrobinę masła i dodać do niego kawałki czekolady. Całość podgrzewamy do momentu roztopienia czekolady. Kolejnym krokiem jest ubicie jajek z cukrem trzcinowym i dodanie do nich rozpuszczonej wcześniej czekolady oraz zmiksowanej kaszy. Do ciasta należy wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę i orzechy ziemne. Ciasto przekładamy do formy. Należy je piec w temperaturze 180°C przez mniej więcej 35-40 minut. Zostawiamy do wystygnięcia i gotowe!

Dla każdego, kto pragnie gotować smacznie, zdrowo i lekko, Lidl przygotował szeroki asortyment kasz, dzięki którym każde danie nabierze niezwykłego smaku i charakteru.

Fot. Lidl Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat