Rola drugiego śniadania w diecie dziecka

Opublikowano: 2018-10-11
Jak drugie śniadanie lub jego brak wpływa na rozwój naszego dziecka
Instytut Żywności i Żywienia bez względu na wiek zaleca spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia. Szczególnie istotne jest to w przypadku dzieci, których nawyki żywieniowe dopiero się kształtują.

Często jednak zdarza się, że rodzic bagatelizuje sprawę drugiego śniadania – w efekcie czego maluch pomija jeden z ważniejszych posiłków. Warto wiedzieć jakie mogą być tego konsekwencje.
Nawyki żywieniowe kształtują się już od najmłodszych lat. To od nas, dorosłych i naszego podejścia do żywienia w dużej mierze zależy jak maluch będzie się odżywiał oraz jakie smaki i potrawy będzie preferował w przyszłości. Wniosek jest jeden: należy uczyć dziecko prawidłowych nawyków żywieniowych już od pierwszych miesięcy życia. Tylko dzięki takiemu podejściu uda się zapobiec większości błędów dietetycznych, które mogą mieć negatywny skutek w przyszłości.

Dlaczego 5 posiłków?
W naszej diecie najważniejsza jest regularność. To właśnie ona kształtuje prawidłowy metabolizm energetyczny. Co to oznacza? Organizm, otrzymując niewielkie porcje pożywienia w stałych odstępach czasowych, przygotowuje się do trawienia jeszcze zanim sięgniemy po pierwszy kęs. Dzieje się tak dlatego, że nasz żołądek instynktownie „wyczuwa” porę kolejnego posiłku i tuż przed nim rozpoczyna wzmożoną produkcję kwasów żołądkowych i enzymów ułatwiających rozpad złożonych białek, tłuszczy i węglowodanów do substancji prostych, które trafiają do krwioobiegu.
Instytut  Żywności i Żywienia rekomenduje spożywanie 5 posiłków dziennie, co 3-4 godzin o stałych, wyznaczonych porach. Jeśli jednak maluch ma ochotę na „małe co nieco” częściej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać 6 czy 7 posiłków w ciągu dnia – należy zwrócić jedynie uwagę, by były one proporcjonalnie mniejsze.
Pamiętaj, że dzieci uczą się naśladując rodziców, dlatego staraj się być dla niego wzorem także w kwestii żywienia. Unikaj podjadania słonych i słodkich przekąsek, a śniadania i obiady jedzcie wspólnie – rodzinnie. Nigdy nie zapominaj również o drugim śniadaniu dla siebie i malucha. Najlepiej przygotuj je już dzień wcześniej, dzięki czemu rano zaoszczędzisz kilka cennych minut.

Drugie śniadanie – w domu i na wynos
Drugie śniadanie jest niewielkim posiłkiem zjadanym pomiędzy śniadaniem, a obiadem, w związku z czym to co na nie wybierzemy, w dużej mierze zależy od naszych preferencji i apetytu o tej porze dnia. Przygotowując je jednak zawsze dobrze jest zwrócić uwagę, aby było ono stworzone z produktów wysokiej jakości, które będą bogate w składniki mineralne i witaminy – a w szczególności w witaminę D i wapń, które budują kości dorastającego dziecka.  Warto, aby był to posiłek łatwy w przygotowaniu i wygodny do spożycia, bowiem często maluchy jedzą drugie śniadanie w biegu – na podwórku, przerwie między lekcjami czy w czasie intensywnej zabawy z rówieśnikami.
A co przygotować na takie drugie śniadanie…? Mogą to być kanapki sporządzone z pieczywa pełnoziarnistego – wystarczy położyć na wierzch odrobinę wędliny czy sera, okrasić mnóstwem warzyw i pożywny posiłek gotowy. Dobrą alternatywą dla kanapek są mini-tortille z warzywami czy inne dania „na jeden kęs”. Oprócz tego do wyboru mamy również świeże warzywa, owoce czy uwielbiane przez dzieci produkty nabiałowe, takie jak jogurty czy serki.

Serek Bakuś puszysty na drugie śniadanie
Serek jest doskonałą opcją na smaczne drugie śniadanie dla malucha. Jest niewielki, poręczny i pyszny, a przy tym zawiera mnóstwo wartościowych składników takich jak wit. D, wapń czy łatwo przyswajalne białko. Dodatkowym jego atutem jest różnorodność smaków, dzięki czemu takie drugie śniadanie nigdy się nie znudzi. A co najważniejsze – dzieci za nim wprost przepadają!
Serek serkowi nie równy, a najmłodsi klienci to często Ci najbardziej wybredni. Tu liczy się nie tylko smak, ale również odpowiednia, miła dla podniebienia konsystencja. Nie mniej ważne jest atrakcyjne, kolorowe opakowani, ponieważ nasze pociechy bardzo często zaczynają już „jeść” oczami. .  Wybierając przekąski dla naszej pociechy zwracajmy uwagę na ich skład. Ważne, by nie posiadał on sztucznych barwników, które są szkodliwe dla zdrowia naszego dziecka. Warto szukać na opakowaniach oznaczeń, które świadczą o tym, że produkt uzyskał pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Daje to gwarancję jego jakości. Certyfikat ten posiada Serek Bakuś, który jest zdrowym, mlecznym posiłkiem o wyjątkowo lekkiej, puszystej konsystencji, który w połączeniu z owocami i zbożami stanowi pyszne, pełnowartościowe drugie śniadanie. Wszystko to zasługa zastosowania innowacyjnej Formuły Zrównoważonego Rozwoju, bogatej w wapń i witaminę D, niezbędnych do prawidłowego wzrostu kości u dziecka. Dodatkowo  serki te wzbogacone są o witaminy B6 i B12 odpowiedzialne za wspieranie funkcji odpornościowych i psychologicznych młodego organizmu. oraz Co równie istotnie, Bakuś Puszysty to również  mnóstwo pełnowartościowego białka wspierającego rozwój kości, niezwykle istotny u dzieci, które wziąć rosną .

W myśl zasady „Jesteśmy tym, co jemy” pamiętajmy, aby posiłki, które dostarczamy naszemu dziecku były wartościowe i zdrowe. Mimo codziennego zabiegania starajmy się pamiętać o systematyczości jedzenia, by ciało i umysł naszej pociechy mogły funkcjonować na najwyższych obrotach – zarówno w szkole jak i domu. 

Fot. Bakoma
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat