Składniki:
Sposób przygotowania:
Białka ubić, cukier drobny Diamant wymieszać z mąka, do białek dodać ocet i dalej ubijając dodawać cukier z mąką. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia (utrzymując go w miejscu odrobiną masy). Bezę rozłożyć na powierzchni papieru, zachowując ok. 1 cm miejsca od boków, ponieważ urośnie. Bezę posypać równomiernie posiekanymi pistacjami. Piec 25 minut w 150° C. Upieczoną bezę odstawić na chwilę po czym przełożyć ostrożnie odwracając na świeży arkusz papieru do pieczenia, zdjąć papier z wierzchu.
Śmietankę ubić z mascarpone. Masę wyłożyć równomiernie na ostudzoną bezę. Wierzch posmarować kremem lemon curd. Następnie zawinąć roladę od dłuższego boku. Roladę można podawać od razu lub schłodzoną.
Lemon curd
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka, żółtka i cukier drobny utrzeć mikserem na jasną masę, przełożyć do garnuszka, dodać masło, sok i skórkę z cytryny i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!), cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy masa zgęstnieje przetrzeć przez sitko i przełożyć do słoika.
Fot. Diamant
Informacja prasowa