Rolada bezowa z lemon curd

Przepis na roladę bezową z lemon curd.
Przepis na roladę bezową z lemon curd na Wielkanoc.

Składniki:

  • 4 białka
  • 250 g Cukru drobnego Diamant
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka octu winnego
  • 50 g posiekanych niesolonych pistacji
  • 200 g mascarpone
  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 g lemon curd


Sposób przygotowania:
Białka ubić, cukier drobny Diamant wymieszać z mąka, do białek dodać ocet i dalej ubijając dodawać cukier z mąką. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia (utrzymując go w miejscu odrobiną masy). Bezę rozłożyć na powierzchni papieru, zachowując ok. 1 cm miejsca od boków, ponieważ urośnie. Bezę posypać równomiernie posiekanymi pistacjami. Piec 25 minut w 150° C. Upieczoną bezę odstawić na chwilę po czym przełożyć ostrożnie odwracając na świeży arkusz papieru do pieczenia, zdjąć papier z wierzchu. 

Śmietankę ubić z mascarpone. Masę wyłożyć równomiernie na ostudzoną bezę. Wierzch posmarować kremem lemon curd. Następnie zawinąć roladę od dłuższego boku. Roladę można podawać od razu lub schłodzoną.

Lemon curd

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g Cukru drobnego Diamant
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • skórka starta z dwóch cytryn ekologicznych (bez białych błonek!)


Sposób przygotowania:
Jajka, żółtka i cukier drobny utrzeć mikserem na jasną masę, przełożyć do garnuszka, dodać masło, sok i skórkę z cytryny i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!), cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy masa zgęstnieje przetrzeć przez sitko i przełożyć do słoika.

Fot. Diamant
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat