Romantyczne historie od kuchni

Opublikowano: 2020-02-13
Zupa krem z krewetek - przepis kulinarny.
Walentynki to dzień, w który celebrujemy najpotężniejszy i najwspanialszy z „żywiołów” – miłość.

Chociaż powiedzieć „kocham” można na wiele sposobów, najbardziej romantyczne historie swój początek znajdą w kuchni. Jakie potrawy wybrać i czym zainspirować się, przygotowując walentynkową kolację?

Romantyczna kolacja we dwoje jest świetną okazją do przygotowania czegoś specjalnego – pysznego, a jednocześnie niebanalnego. Jednak nie jest to dobry czas na ryzykowne eksperymenty w kuchennym zaciszu. Ciekawy pomysł to nie wszystko – planując walentynkowe menu nie można zapomnieć o preferencjach smakowych naszych drugich „połówek”, ponieważ tylko w ten sposób uda nam się trafić przez żołądek do serca.

Lekki poczęstunek
Romantyczny posiłek nie musi oznaczać wystawnej, wielodaniowej uczty. Jeżeli wieczorami nie mamy w zwyczaju jeść wyjątkowo sytych posiłków, warto zdecydować się na lżejsze, ale równie smakowite potrawy. Jeżeli walentynkowy posiłek zaplanowaliśmy na późny wieczór, bardzo dobrym kulinarnym „kierunkiem” będą sałatki, np. sałatka z kozim serem i dresingiem z prażonych orzechów nerkowca. Ciekawą propozycją będą również zupy kremy – jeśli tylko lubicie owoce morza, warto przygotować, np. krem z krewetek, świetnie komponujący się z białym winem.

Kolacja z nutą prowansalską
Finezyjne połączenie nieoczywistych smaków może podpić nie jedno serce. Ciekawą propozycją dla tych, którzy planują podanie bardziej sycących potraw, będzie ryż z kurczakiem i brzoskwiniami w ziołach prowansalskich. Potrawa nie jest wyjątkowo trudna i czasochłonna w przygotowaniu, za to pozytywnie zaskoczy każdego wielbiciela ciekawych doznań smakowych.

Zupa krem z krewetek (TM6, TM5)

20 min., 45 min., Średni, 4 porcje, na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2449.3 kJ, Wartość kaloryczna 585 kcal, Białko 30.3 g, Węglowodany 36.8 g, Tłuszcz 36.3 g, Tłuszcze nasycone 21.8 g, Błonnik 2.2 g, Sód 892 mg

Składniki

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1-2 ząbki czosnku, plus 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry, do grzanek
  • 70 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 5-10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 420-450 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
  • 150 g batatów, pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
  • 400 g mleka kokosowego
  • 250 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pudru z grzybów (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 4 kromki chleba, np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
  • 50-60 g serka kremowego, śmietankowego
  • 10-20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego

Przydatne przybory kuchenne

  • nieprzywierająca patelnia, miseczki do zupy

Części Thermomixa

  • miarka, kopystka

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i imbir, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej i 300 g krewetek, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów, podgrzewać 15 min/90°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, dodać 1 ząbek czosnku, pokrojony w 1 mm plastry i chleb, smażyć do momentu, aż grzanki nabiorą złotobrązowego koloru, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać serek, zmiksować 30 s/obr. 4, stopniowo zwiększając obroty do obr. 9.
  6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki i pozostałe 120-150 g krewetek, podgrzewać 5 min/90°C/obr. 1.
  7. Dodać sok z limonki, podgrzewać 1 min/90°C/obr. 1. Przelać do miseczek, udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

JEŚLI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

  1. Posiekać natkę pietruszki i odstawić ją na bok.
  2. W blenderze rozrobnić czosnek, cebulę i imbir.
  3. Na patelni podsmażyć krewetki, na oleju.
  4. W tym czasie w garnku podgrzewać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów. A na patelni roztopić masło, dodać 1 ząbek czosnku i „zrumienić” chleb.
  5. Przelać zawartość garnka do blendera, dodać serek i wszystko razem zmiksować.
  6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki oraz sok z limonki. Zmiksować. Następnie całość jeszcze przez chwilę podgrzać w garnku.
  7. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

Wskazówka

  • Przepis „Puder z grzybów” znajduje się na platformie Cookidoo®.

Wariant

  • Aby dodatkowo zaostrzyć smak zupy, przed podaniem można ją udekorować posiekaną ¼ czerwonej papryczki chili, bez gniazd nasiennych.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat