Rondel – niepozorny, ale bardzo potrzebny w kuchni

Rondel - praktyczne naczynie od Zwieger.
Chociaż jest zwykle niewielkich rozmiarów, to jednak stanowi niezbędne naczynie w każdej kuchni. Sięgamy po niego, kiedy nie potrzeba nam większych garnków.

Jest idealny do podgrzania zupy, przyrządzenia sosu czy ubicia mleka do wybornego cappuccino. Jak w pełni wykorzystać możliwości rondla?

Rondel to bardzo praktyczne naczynie. Nieduże, z długą rączką, jest doskonałym uzupełnieniem kuchennego wyposażenia. Dzięki niemu gotowanie idzie znacznie szybciej. Sprawdza się przede wszystkim wtedy, gdy musimy przygotować lub podgrzać niewielką porcję jedzenia: sos, zupę, słodki budyń lub polewę do ciasta. Na rynku znajdziemy różne rodzaje rondli. Jaki sprawdzi się najlepiej w naszej kuchni?

Odrobina klasyki
Nie bez powodu mówi się, że stalowe garnki mogą wytrzymać bardzo wiele. Trudno je uszkodzić czy zarysować, a ponadto są proste w utrzymaniu. Tak samo jest w przypadku rondli. Ze stalowych korzystały już nasze babcie, jednak istnieje znacząca różnica między dawnymi a dzisiejszymi garnkami tego typu. Obecne naczynia projektowane są w taki sposób, aby podczas gotowania uchwyty się nadmiernie nie nagrzewały, pozostają więc zwykle ciepłe, a nie gorące. Dzięki temu zminimalizowane jest ryzyko oparzenia. To jednak niejedyna nowość.

- Warto wiedzieć, że używanie rondli ze stali SS 304 pozwala wyeliminować stalowy posmak potraw. Gdy przygotowujemy dania tłuste lub kwaśne, mamy pewność, że właśnie ten typ stali nie wejdzie w reakcję chemiczną z potrawami. Ponadto, jej gładkość sprawia, że łatwo pozbędziemy się ewentualnych śladów przypaleń – wyjaśnia Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger produkującej między innymi patelnie, garnki i noże.

Klasycznym rondelkom z pokrywami nie brak jednak nowoczesnych elementów. Dziś pokrywki tworzone są z hartowanego szkła wyposażonego w odpowietrzające otwory. Można też spotkać pokrywki metalowe czy nawet silikonowe ze specjalnymi strefami oddymiania. Wybór jest naprawdę duży i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Pamiętajmy jednak, że dobór odpowiedniego naczynia na pewno ułatwi nam sprostanie wyzwaniom kulinarnym.

Energooszczędne aluminium
Rondelki wykonane z odlewanego aluminium są lekkie i poręczne. Ich największą zaletą jest nie tylko szybkie nagrzewanie, ale także dobre utrzymywanie pozyskanego ciepła. Stanowią zdecydowanie lepszy wybór niż inne naczynia produkowane z tłoczonego na zimno aluminium. Pozwalają też oszczędzić na czasie gotowania co przekłada się bezpośrednio na zdrowszy tryb gotowania a pośrednio na ekonomię portfela.

Aby rondelek z odlewanego aluminium sprawdził się podczas codziennego gotowania, zadbajmy także o to, by posiadał kilkuwarstwową powłokę nieprzywierającą. Wówczas uchronimy się przed jej szybkim zużyciem, uszkodzeniem czy zarysowaniem.

- Trójwarstwowa, nieprzywierająca powłoka utwardzana w swej strukturze ceramiką, sprawi, że gotowanie w rondlu będzie w pełni bezpieczne i wygodne. Dzięki jej użyciu powierzchnia jest odporniejsza na zadrapania, znikają też problemy z potrawami przywierającymi podczas gotowania do dna. Warto zwrócić uwagę na wagę rondelka, bowiem często będziemy go używać. Chyba wszyscy pamiętamy ciężkie, żeliwne naczynia i problemy w ich codziennym używaniu, szczególnie dla Pań domu. Były zbyt ciężkie i niewygodne, a nagrzewanie trwało całe wieki. Nowoczesne działają podobnie jak one, jednak są znacznie lżejsze i łatwiejsze w utrzymaniu – radzi ekspert marki Zwieger.

Odpowiednia pielęgnacja
Wybraliśmy już sprzęt dostosowany do naszych potrzeb. Inwestując w niego, zawsze chcemy, aby posłużył nam przez lata. Aby tak się stało, należy wiedzieć, jak dobrze zadbać o naczynia.

To całkowicie normalne, że podczas gotowania potrawy mogą się przypalić, brudząc tym samym garnek. W jaki sposób przywrócić rondelki do pierwotnego stanu?

Zaschnięte, spalone elementy jedzenia są proste do usunięcia, jeśli tylko od razu zaczniemy działać. Najpierw należy poczekać, aż rondelek ostygnie. Dopiero wtedy zalewamy go wodą.
Przed samym myciem powinniśmy też dobrze wypłukać garnek, żeby pozbyć się pozostałości jedzenia.

- Do czyszczenia przypalonego rondla z odlewanego aluminium przydadzą się narzędzia, które nie uszkodzą delikatnej powłoki. Pomóc mogą drewniane łopatki lub dwustronne gąbki do mycia naczyń. Zazwyczaj delikatne tarcie wystarczy do pozbycia się przypaleń. Możemy też umyć takie naczynie w zmywarce przy zastosowaniu delikatnego programu. Na pewno takie zabiegi będą wystarczające. Po umyciu najlepiej od razu wytrzeć rondel do sucha. Sugeruję też, aby nie używać szorstkich gąbek do mycia zlewów czy myjek drucianych. Może to doprowadzić do zniszczenia powłoki.  Z kolei rondelki wykonane ze stali nierdzewnej wymagają innych środków zaradczych. Proste plamy usuniemy octem lub sokiem z cytryny. W przypadku trudniejszych zabrudzeń dobrze sprawdzi się soda oczyszczona. Wystarczy wsypać 3 łyżki, zmieszać je z odrobiną wody i zagotować następnie pozostawić tak na 3 godziny do wychłodzenia. Dzięki takiemu zabiegowi nawet gorsze przypalenia powinny ustąpić. Po ostygnięciu możemy normalnie umyć naczynie pod bieżącą wodą z dodatkiem środka do mycia naczyń, a przypalenie usunąć gąbką. Takie rozwiązania sprawią, że żadne zabrudzenia nie będą nam straszne – mówi Grzegorz Kozieł.

Rondel to praktyczne naczynie, z którego na pewno będziemy często korzystać. Dlatego przy zakupie powinniśmy kierować się nie tylko kolorem czy designem, ale przede wszystkim jakością zastosowanych materiałów. Solidnie wykonane garnki będą nam służyć przez lata i pozwolą cieszyć się przygotowywaniem każdego, nawet niewielkiego posiłku.

Fot. Zwieger
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat