Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ
Roślinne mięso od The Vegetarian Butcher nie tylko smakuje jak zwierzęce, ale też skwierczy na grillu i uwodzi idealną teksturą oraz grillowym smakiem. Jest smaczne i soczyste. Unbelievabull burger to kwintesencja burgera, który serwowany na przykład z rukolą i pesto w chrupiącej ciabacie po prostu rozpływa się w ustach.
Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ
- Czas przygotowania: 60 min.
- Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 opakowania Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 100 ml oliwy
- ½ łyżki wędzonej papryki
- 200 ml soku jabłkowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego KNORR
- 100 ml Ketchupu Hellmann’s Łagodny
Sposób przygotowania:
- Paprykę, cebulę, czosnek i chili zawiń w folię aluminiową, upiecz do miękkości na grillu lub w piekarniku. Papryka i cebula potrzebuje około 30 minut pieczenia, czosnek od 10 do 15 minut, a chili będzie dobre już po 5 minutach. Z papryczek usuń pestki, obierz cebulę i czosnek, dołóż dwa ząbki czosnku do marynaty. Wszystko razem umieść w kielichu miksera, dodaj wędzoną paprykę, 50 ml oliwy i Ketchup Hellmann’s Łagodny. Całość miksuj dokładnie, aż uzyskasz gładki sos. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło lub na zimno z roślinnymi souvlakami.
- Pozostałe ząbki czosnku drobno posiekaj, dodaj do rondla z resztą oliwy i gałązkami tymianku. Całość lekko podsmaż, dodaj sok jabłkowy, łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki soli.
- Doprowadzić do wrzenia i gotuj, aż płyn zmniejszy swoją objętość o połowę.
- Kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher nadziej na patyki, formując szaszłyki. Posmaruj je dokładnie marynatą i pozostaw na co najmniej 5 minut. Tuż przed grillowaniem ponownie posmaruj souvlaki odrobiną marynaty.
- Grilluj na otwartym grillu aż kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher się zarumienią, posmaruj je wtedy sosem BBQ i pozostaw na grillu jeszcze przez chwilę, aby sos lekko zaczął się karmelizować.
Fot. The Vegetarian Butcher
Informacja prasowa