Roślinne źródła białka

Źródło białka z roślin.
Coraz więcej z nas świadomie ogranicza spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych. To dobry wybór zarówno dla środowiska, jak i naszego zdrowia. Czy znasz najlepsze roślinne źródła białka?

Pestki dyni i ziarna słonecznika
To świetna przekąska, a także idealny dodatek do sałatek, muesli czy granoli. Zaledwie garść pestek dyni zawiera ok. 4g białka, a słonecznika 3g.

Fasola - biała, czerwona, cannellini
Fasola to naprawdę doskonały wybór, jeśli chcemy w prosty sposób wzbogacić nasze potrawy o solidną porcję roślinnego białka. Możemy dodać ją do zup, sałatek, chilli albo zrobić z niej pastę na kanapki. Szklanka suchej białej fasoli zawiera aż 36g białka, czyli tyle samo, ile w nóżce kurczaka. Szklanka fasoli z puszki zawiera ok. 12-13g białka.

Masło orzechowe
2 łyżki masła orzechowego zapewnią Ci 5g białka! Dodaj je do koktajlu, owsianki albo zjedz jako przekąskę na plasterkach jabłka. Czytaj jednak uważnie składy i wybieraj jedynie masła składające się w 100% jedynie z orzechów, bez żadnych dodatków.

Soczewica
Mimo drobnej wielkości to prawdziwa bomba białkowa! Szklanka suchej soczewicy zawiera ok. 45g białka, czyli tyle, co średnia, pojedyncza pierś z kurczaka, a ugotowanej ok. 16g. Dodatkowo soczewica jest także źródłem potasu czy błonnika. Jej zaletą jest także łatwość przygotowania i mnogość zastosować. Soczewicę możesz użyć do past, pasztetów, zup, sosów. W sklepach znajdziesz też gotowy makaron z soczewicy, szklanka takiego ugotowanego makaronu zawiera ok. 12g białka.

Edamame
Roślinne źródła białka mają tę przewagę nad tymi pochodzenia zwierzęcego, że dodatkowo zawierają także błonnik. Garść fasoli Edamame zawiera aż 9g białka i dodatkowo 4g błonnika, a także jest dobrym źródłem witamin A i B oraz antyoksydantów. Edamame możemy jeść samo jako przekąskę (gotowane lub smażone), ale pasuje również świetnie do sałatek czy dań typu stif-fry.

Ciecierzyca
Szklanka ciecierzycy konserwowej zawiera ponad 10g białka. Do czego można użyć ciecierzycę? Prościej byłoby znaleźć odpowiedź na to, do czego się nie nadaje! Sama w sobie stanowi świetną przekąskę, a najbardziej znana jest w postaci hummusu. Idealnie sprawdza się także w daniach kuchni indyjskiej, a także jako baza do sosów i zup krem. Można zrobić z niej wegańską pastę jajeczną i inne smarowidła na kanapki. Świetnie pasuje też do makaronów lub w formie makaronu, a z mąki z ciecierzycy można przygotować między innymi wegański omlet.

Nasiona konopi
To prawdziwy białkowy król wśród roślin. Na 100g konopi, aż 40g to białko! 3 łyżki nasion konopnych zawierają ok. 10g białka, czyli więcej niż jedno jajko. Możesz dodać je tak naprawdę do wszystkiego - świetnie sprawdzają się jako dodatek do koktajli, owsianek czy granoli, ale także jako posypka do sałatek i zup.

Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat