Rozgrzewające, aromatyczne, smaczne – i zdrowe!

Krem porowo-ziemniaczany z karmelizowanym porem - przepis kulinarny.
Jakie powinno być idealne jesienne menu? Nie tylko smaczne, ale też pełne wartościowych składników odżywczych.

Doprawione aromatycznymi przyprawami, przyjemnie rozgrzewające i estetycznie podane, doda energii w pochmurny poranek i poprawi nastrój podczas długich wieczorów. Dodatkowo, samo przygotowanie tych dań będzie świetnym urozmaiceniem czasu spędzanego w domu. Zatem – do dzieła!

Krem porowo-ziemniaczany z karmelizowanym porem

Składniki:

  • 2 pory
  • 400 g ziemniaków średniej wielkości
  • 200 ml Napoju ryżowego Sante Organic
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli Sante
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 400 ml wody
  • Na karmelizowany por:
  • 1 por - zielona część
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli Sante

Przygotowanie:
Por myjemy i kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy por kilka minut, cały czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, czosnek, przyprawy i podsmażamy do zarumienienia. Dolewamy wodę, przykrywamy i gotujemy 25 minut.  Dodajemy napój ryżowy Sante Organic. Następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosalamy wedle uznania. Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w plastry zieloną część pora, dodajemy syrop z agawy i karmelizujemy na małym ogniu kilka minut uważając, żeby się nie przypalił. Krem z pora i ziemniaków podajemy z karmelizowanym porem.

Fot. Sante
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat