Rozgrzewające bułeczki cynamonowe

Cynamonowe bułeczki z kremem twarożkowym - przepis
Cynamonowe bułeczki, udekorowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony, to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia.

Przepis na cynamonowe bułeczki  z kremem twarożkowym

Składniki - ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Składniki - nadzienie:

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Do posmarowania bułeczek po upieczeniu:

  • 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • cukier

Przygotowanie:

Rozkruszone drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.  Dodać roztopione masło, cukier, kardamon, sól i  mąkę . Wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić i  będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-60 minut. Następnie delikatnie je zagnieść i odstawić jeszcze na parę minut. Aby przygotować nadzienie wystarczy  masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 25 x 60 cm) , podsypując blat mąką. Na cieście rozsmarować nadzienie. Zostawić 2-3 cm pasek nieposmarowanego ciasta wzdłuż dłuższego boku.  Ten margines posmarować roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwijać rulon,  zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon pokroić na 2-3 cm kawałki.

Bułeczki układać w  odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C  przez 7-10 minut do zrumienienia.

Po upieczeniu posmarować twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony, doprawionym do smaku odrobiną cukru.

Smacznego !

Fot. Mój Ulubiony
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat