Przepis na cynamonowe bułeczki z kremem twarożkowym
Składniki - ciasto:
Składniki - nadzienie:
Do posmarowania bułeczek po upieczeniu:
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać roztopione masło, cukier, kardamon, sól i mąkę . Wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić i będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-60 minut. Następnie delikatnie je zagnieść i odstawić jeszcze na parę minut. Aby przygotować nadzienie wystarczy masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 25 x 60 cm) , podsypując blat mąką. Na cieście rozsmarować nadzienie. Zostawić 2-3 cm pasek nieposmarowanego ciasta wzdłuż dłuższego boku. Ten margines posmarować roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwijać rulon, zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon pokroić na 2-3 cm kawałki.
Bułeczki układać w odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 7-10 minut do zrumienienia.
Po upieczeniu posmarować twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony, doprawionym do smaku odrobiną cukru.
Smacznego !
Fot. Mój Ulubiony
Informacja prasowa