Rozgrzewające danie

Zupa z kiełbasą - przepis kulinarny.
Kalendarzowa jesień zawitała na dobre, a wraz z nią coraz krótsze dni oraz chłodne poranki i wieczory.

Zmiana pogody to nie tylko czas, w którym z powrotem musimy przeprosić się z ciepłymi swetrami i szalikami, ale również zmienić nasze dotychczasowe menu. Aby zmiana pogody nie wpłynęła negatywnie na nasze samopoczucie, warto w okresie jesiennym postawić na ciepłe i rozgrzewające dania, które będą nie tylko pożywne, ale przede wszystkim szybkie i proste w przygotowaniu!

Zupa z kiełbasą

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu
  • 1 kiełbasa (np. swojska JBB)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 żółta papryka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 5 ziemniaków
  • 1/2 cukinii
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 120 ml wody
  • sól, pieprz, majeranek
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę, ziemniaki i cukinię w kostkę, pieczarki w ćwiartki, obie papryki w większą kostkę, papryczkę chilli drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną kiełbasę. Po kilku minutach smażenia dodaj cebulę, a później pieczarki. Następnie do garnka dodaj czerwoną i żółtą paprykę oraz chilli. Po kilku minutach smażenia dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj cukinię, koncentrat pomidorowy. Całość przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec, w oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ze śmietaną i 120 ml wody, po czym delikatnie dolej do zupy, ciągle mieszając.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat