Zmiana pogody to nie tylko czas, w którym z powrotem musimy przeprosić się z ciepłymi swetrami i szalikami, ale również zmienić nasze dotychczasowe menu. Aby zmiana pogody nie wpłynęła negatywnie na nasze samopoczucie, warto w okresie jesiennym postawić na ciepłe i rozgrzewające dania, które będą nie tylko pożywne, ale przede wszystkim szybkie i proste w przygotowaniu!
Zupa z kiełbasą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę, ziemniaki i cukinię w kostkę, pieczarki w ćwiartki, obie papryki w większą kostkę, papryczkę chilli drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną kiełbasę. Po kilku minutach smażenia dodaj cebulę, a później pieczarki. Następnie do garnka dodaj czerwoną i żółtą paprykę oraz chilli. Po kilku minutach smażenia dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj cukinię, koncentrat pomidorowy. Całość przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec, w oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ze śmietaną i 120 ml wody, po czym delikatnie dolej do zupy, ciągle mieszając.
Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa