Różnorodność na talerzu!

Dieta wege - jak ją skomponować posiłki?
O diecie wegańskiej i wegetariańskiej słyszy się coraz więcej. Jeden z głównych trendów kulinarnych 2019 roku, w 2020 będzie rozwijał się jeszcze bardziej!

Okazuje się, że przygotowanie dań roślinnych nie musi być trudne, a ich smak potrafi pozytywnie zaskoczyć. Sprawdź oryginalne dania gotowe od FRoSTY, które przygotujesz w mniej niż 10 minut!

Z badań FRoSTY1 wynika, że 10% Polaków nie spożywa mięsa i/lub produktów odzwierzęcych, a 45,1% ma taką osobę w swoim najbliższym otoczeniu. Jeszcze niedawno na porządku dziennym słyszane były opinie, że dieta bezmięsna to jedynie chwilowa fanaberia…więc tym bardziej jest to imponujący wynik. I uważamy, że będzie się tylko powiększał! Wynika to nie tylko z pobudek etycznych, ale także ekologicznych – weganizm i wegetarianizm sprzyjają środowisku bardziej niż dieta oparta na mięsie. Poznaj kilka dań, które zaskoczą również zatwardziałych mięsożerców!

Orient w wersji roślinnej
Kuchnia orientalna znana jest na całym świecie! Ogromna różnorodność, kreatywność i przyjemna inność od kuchni europejskiej poskutkowała milionami różnych wariacji na temat kuchni chińskiej, wietnamskiej, indonezyjskiej czy tajskiej – od opcji mięsnych, przez owoce morza i ryby, aż po dania roślinne. Taki właśnie jest Wok Mango Curry, czyli wegańskie danie z ryżem, warzywami, mango, pędami bambusa, płatkami kokosa, kasztanami wodnymi i ananasem, z dodatkiem mleczka kokosowego oraz curry. Oryginalne składniki tworzące pyszną, lekko słodkawą całość to dobry pomysł na obiad. I to gotowy już po 8 minutach na patelni!

Czysty Meksyk!
Kuchnia meksykańska jest tak wyjątkowa, że wpisana została nawet na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO! Pikantne, wyraziste i aromatyczne dania należą do jednych z ulubieńców całego globu. Nie ma się co dziwić – ich bazą są świeże, pełne smaku produkty i przyprawy, które tworzą wyjątkowo zgraną całość. Flagowym meksykańskim specjałem jest chili con carne, czyli tradycyjna potrawa na bazie siekanego lub mielonego mięsa, chili, papryki, fasoli i pomidorów. FRoSTA stworzyła wegańską wersję tego dania. Zamiast mięsa, główną gwiazdą jest quinoa, czyli komosa ryżowa, która świetnie łączy się ze smakiem pozostałych składników.

A może…bataty?
Ta odmiana słodkich ziemniaków to coraz częstszy gość na polskich stołach. Dlaczego? Nietypowy posmak i przyjemna tekstura nadaje potrawom nieprzeciętnego charakteru oraz uatrakcyjnia posiłek zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli nie wiesz, do czego będą pasować te warzywa, spróbuj propozycji od FRoSTY, czyli Warzywnego Curry z Batatami. Delikatnie słodkie, z dużą ilością marchewki, fasoli, ananasa i mleczka kokosowego, stanowi pełnowartościowe i nieszablonowe danie. Jeśli jednak masz ochotę na coś więcej, skorzystaj z przepisu blogerki Kuchnia Agaty, która uzupełniła je pysznymi chlebkami pita i sosem jogurtowym. Pycha!

1 Badanie przeprowadzone przez agencję badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019

Fot. FRoSTA
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat