Sajgonki z krewetkami

Przepis na sajgonki z krewetkami.
Większość dużych sklepów oferuje bogaty asortyment składników orientalnych, takich jak papier ryżowy.

Można je długo przechowywać i wykorzystać jako przekąskę w razie niespodziewanej wizyty – trzeba je tylko namoczyć w gorącej wodzie i wypełnić ulubionymi składnikami. Uważajcie na nie, łatwo można je porwać.

Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 12 x papier ryżowy (każdy około 7,5cm x 15cm)
  • 36 ugotowanych, obranych dużych krewetek (oczyszczonych)
  • 12 liści kolendry
  • 1 ogórek, pokrojony w słupki
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w słupki
  • 2 cebule ze szczypiorkiem, pokrojone w słupki
  • garść świeżych liści wietnamskiej ostrej mięty
  • garść świeżych liści kolendry
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej, słodkiej tajskiej bazylii
  • ziołowy wietnamski sos do maczania (nuoc cham), do podania (patrz oddzielny przepis)


Przygotowanie
Zalej papier ryżowy gorącą wodą i namaczaj przez 5 minut, aż zmięknie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Osusz papier ryżowy na czystym ręczniku kuchennym, na środku każdego połóż liść kolendry. Na każdym kawałku papieru połóż 3 krewetki, następnie posyp ogórkiem, marchewką i cebulką. Wykończ każdą sajgonkę listkami wietnamskiej mięty, kolendrą oraz bazylią.
Zawiń boki papieru, następnie zroluj tworząc cylindryczny kształt sajgonki. Podawaj natychmiast z ziołowym wietnamskim sosem do maczania.

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat