Można je długo przechowywać i wykorzystać jako przekąskę w razie niespodziewanej wizyty – trzeba je tylko namoczyć w gorącej wodzie i wypełnić ulubionymi składnikami. Uważajcie na nie, łatwo można je porwać.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4
Składniki
Przygotowanie
Zalej papier ryżowy gorącą wodą i namaczaj przez 5 minut, aż zmięknie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Osusz papier ryżowy na czystym ręczniku kuchennym, na środku każdego połóż liść kolendry. Na każdym kawałku papieru połóż 3 krewetki, następnie posyp ogórkiem, marchewką i cebulką. Wykończ każdą sajgonkę listkami wietnamskiej mięty, kolendrą oraz bazylią.
Zawiń boki papieru, następnie zroluj tworząc cylindryczny kształt sajgonki. Podawaj natychmiast z ziołowym wietnamskim sosem do maczania.
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa