Salamitki i mini snacki w tempurze

Salamitki i mini snacki w tempurze - przepis.
Pomysł na przekąski podczas karnawałowego spotkania.

Przekąski mięsne w tempurze – w tempurze można przygotować dowolne składniki. W ten sposób często podawane są ryby i owoce morza, jednak doskonale smakować będą również przekąski mięsne. Danie można urozmaicić, przekładając przekąski mięsne usmażonymi krótko w chrupiącym cieście warzywami, np. papryką, rzodkiewką, brokułem, cebulą czy pieczarkami.

Salamitki i mini snacki w tempurze

Składniki:

  • 1 opakowanie salamitek pleśniowych Sokołów
  • 1 opakowanie Mini snacków wędzonych Sokołów
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, 2 szczypty ostrej papryki
  • warzywa – brokuły, cebula, papryka, pieczarki, rzodkiewki
  • sos słodko-kwaśny

Sposób przygotowania:

  1. Tempura: Mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszać z mąka pszenną. Dodać jajko, zimną wodę, szczyptę soli, papryki i pieprz. Energicznie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W dużym garnku rozgrzać olej.
  2. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie przekąski mięsne i małe kawałki warzyw. Całość zanurzyć w tempurze, a następnie smażyć ok. 2 min. w gorącym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Przekąski ostrożnie wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.


Fot. Sokołów
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat