Przekąski mięsne w tempurze – w tempurze można przygotować dowolne składniki. W ten sposób często podawane są ryby i owoce morza, jednak doskonale smakować będą również przekąski mięsne. Danie można urozmaicić, przekładając przekąski mięsne usmażonymi krótko w chrupiącym cieście warzywami, np. papryką, rzodkiewką, brokułem, cebulą czy pieczarkami.
Salamitki i mini snacki w tempurze
Składniki:
- 1 opakowanie salamitek pleśniowych Sokołów
- 1 opakowanie Mini snacków wędzonych Sokołów
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól, pieprz, 2 szczypty ostrej papryki
- warzywa – brokuły, cebula, papryka, pieczarki, rzodkiewki
- sos słodko-kwaśny
Sposób przygotowania:
- Tempura: Mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszać z mąka pszenną. Dodać jajko, zimną wodę, szczyptę soli, papryki i pieprz. Energicznie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W dużym garnku rozgrzać olej.
- Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie przekąski mięsne i małe kawałki warzyw. Całość zanurzyć w tempurze, a następnie smażyć ok. 2 min. w gorącym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Przekąski ostrożnie wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Fot. Sokołów
Informacja prasowa