Sałatka z łososiem gravlax

Przepis na Dzień Kobiet.
Nie masz pomysłu na kulinarny Dzień Kobiet? Skorzystaj z tego przepisu.

Sałatka z łososiem gravlax

Składniki:

  • Łososia przygotowujemy 3 dni wcześniej
  • 1szt ( ok 1-1,5kg) Łosoś filet ze skórą
  • Marynata do łososia
  • 200g Soli morskiej
  • 130g Cukru
  • 2 pęczki Kopru
  • 30ml Brandy lub Whisky
  • 5g Pieprzu cytrynowego

Sałatka:

  • 300gr mix sałat (ruccola, roszponka, szpinak lub dowolna sałata)
  • 100g ogórka
  • 100g pomidora koktajlowego
  • 150g truskawek
  • 50g oliwek czarnych

Sos:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka octu winnego
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • 2 łyżki wody
  • 50ml oliwy z oliwek extra vergine

Przygotowanie:

  1. Sól morską wymieszać z cukrem i pieprzem cytrynowym. Łososia pokroić na pół. Na dno pojemnika wsypać trochę mieszanki soli z cukrem, następnie położyć połówkę łososia i posypać połową marynaty, położyć na niego gałązki kopru skropić połową Brandy. Na pierwszy kawałek łososia położyć kolejny i też obsypać go marynatą, obłożyć koperkiem i polać Brandy. Szczelnie zamknąć pojemnik. Wstawić do lodówki na 3 dni pamiętając by co dziennie łososie zamienić miejscami.
  2. Po 3 dniach tłuszcz i wodę z pojemnika wylać, zdjąć koper, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Łosoś powinien zrobić się szklisty i pachnący koperkiem. Ostrym nożem kroimy cienkie plastry pod ukosem.
  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
  4. Ogórka kroimy w grubą kostkę, pomidorki przekrajamy na pół, truskawki dzielimy na ćwiartki. Warzywa i owoce mieszamy z miksem sałat i wykładamy na talerz. Plastry łososia zwijamy w różyczki i układamy na sałacie, polewamy sosem miodowo-musztardowym.
  5. Łososia spożyć w ciągu 3 dni od zrobienia przechowując w lodówce lub można też go zamrozić.

Fot. Dwór Korona
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat