Sałatka z makaronem nadziewanym Mini Snackami Pleśniowymi

Pomysł na pyszną wiosenną sałatkę - przepis kulinarny.
To zupełnie nowy pomysł na sałatkę – oryginalna kompozycja pomidorków, słodkich truskawek, orzeszków i ... makaronowe rurki nadziane Mini Snackami Pleśniowymi Sokołów.

Mini Snacki Pleśniowe to miniaturowe formy salami, w delikatnej, jadalnej osłonce. Wysoka mięsność jest potwierdzeniem ich znakomitej jakości. Nie zawierają dodatku fosforanów, ani sztucznych barwników. Znakomite jako przekąska, podana na desce wędlin, a także składnik makaronowej sałatki, podanej na rukoli, z dodatkiem bazyliowego dressingu.

Składniki na sałatkę:

  • 1 opakowanie Mini Snacków Pleśniowych Sokołów
  • 2 garści rukoli
  • 1 garść suchego makaronu
  • 8 truskawek
  • 1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
  • sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na dressing:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 garść liści bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji. Makaron gotujemy, przelewamy zimną wodą, a po przeschnięciu skrapiamy oliwą z oliwek. Salamitki wsuwamy w makaronowe rurki, a następnie przekrawamy ukośnie na pół. Pomidorki kroimy na połówki. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, pomidorki, truskawki i makaron z salamitkami. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy orzeszkami pinii.

Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat