Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem

Zaskocz swoją drugą połówkę pyszną kolacją z okazji Dnia Dobrych Uczynków - przepis kulinarny.
W natłoku codziennych spraw i obowiązków zdarza się nam odkładać na dalszy plan celebrowanie wspólnych chwil przy stole. Czasem jemy w biegu, mijając się w kuchni lub w drodze do pracy. Dzień Dobrych Uczynków może być doskonałym pretekstem, by to zmienić i zaplanować czas, aby razem zjeść coś pysznego.

Kolacja przygotowana samodzielnie może stanowić nie tylko początek wspaniałego wieczoru, ale też wyraz szczególnej sympatii - jeśli przygotujemy coś, co lubi nasza połówka. Z przyjemnością pomożemy zaaranżować ten wyjątkowy czas od A do Z.

Dzień Dobrych Uczynków – o co w nim chodzi?
Pomysłodawcą akcji jest Fundacja Ekologiczna Arka, której celem było zwrócenie uwagi na otaczający nas świat – innych ludzi, zwierzęta i środowisko naturalne oraz zachcenie do robienia dobrych uczynków. Dlatego 19 maja pamiętajmy o miłych gestach i bezinteresownych działaniach, bo okazuje się, że są one w stanie sporo zmienić. Uśmiech na ulicy, pomoc starszej osobie przy wejściu do tramwaju – to tak niewiele, a stanowi drobny, miły znak wobec innych.  My natomiast postanowiliśmy, w Dzień Dobrych Uczynków zachęcić wszystkich zapracowanych i zabieganych do skupienia się na partnerach, zwłaszcza że w natłoku codziennych zadań łatwo jest zapomnieć o prostym okazywaniu sobie bliskości, czułości i wsparcia. A spożywanie razem posiłków sprzyja budowaniu relacji, pogłębianiu więzi i jest ważnym elementem związku. Pozwala również nabrać dystansu do codziennych spraw i po prostu się wyciszyć.

Co zrobić, by wspólny wieczór był magiczny?
Podczas planowania wspólnej kolacji wybór menu jest bardzo ważny. Nie zapominajmy jednak o najważniejszym – miłym spędzeniu czasu i skupieniu się na sobie nawzajem. Po pierwsze – odłóżmy telefony poza zasięg naszego wzroku. Nie sięgajmy po tablet, nie włączajmy telewizora. Nastrój natomiast umili muzyka w tle. W takich warunkach posiłek będzie niespieszną przyjemnością, a nie kolejnym obowiązkiem do odhaczenia.

Randkę zacznijcie już w kuchni!
Może wspólne gotowanie? To najlepszy sposób na początek udanego wieczoru. To również czas na rozmowę o minionym dniu, planach i wszystkim tym, na co nie mamy na co dzień czasu. Jeśli nasza połówka nie jest kulinarnym wirtuozem, pozwólmy jej zająć się prostym zadaniem, np. umyciem i pokrojeniem składników potrzebnych do zrobienia sałatki z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem. Może przy tej okazji odkryje swoje kulinarne powołanie? W kuchni może być nie tylko smacznie, ale i bardzo kreatywnie!

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem

  • Czas przygotowania: 15 min.
  • Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 1 opakowanie Sosu Sałatkowego koperkowo-ziołowego KNORR
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g fileta wędzonego z łososia na zimno
  • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
  • 1 upieczony burak
  • 2 pomarańcze
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 300 g młodych liści szpinaku

Sposób przygotowania:

  • Pokrój upieczonego buraka w cząstki.
  • Pokrój koper włoski w cienkie pół plastry, pomarańcze obierz i pokrój na małe porcje, a łososia w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, a następnie drobno posiekaj. Ser pleśniowy porwij na mniejsze kawałki.
  • W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
  • Do sosu dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze. Wymieszaj wszystkie produkty. Na dużym płaskim talerzu ułóż liście szpinaku. Na tak udekorowany talerz przełóż sałatkę i posyp ją orzechami oraz kawałkami sera pleśniowego.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat