Sałatka Buddha bowl

Bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado - przepis kulinarny.
Buddha bowl, czyli miska Buddy, to sałatka uwielbiana przez miłośników niecodziennych smaków i zdrowych dodatków zebranych na jednym talerzu.

W jej klasycznej wersji znajdziemy ziarna, warzywa, pasty oraz dopełniające całość sosy. Choć kombinację składników możemy tworzyć sami, warto wypróbować przepis na bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado z dodatkiem ostrego sosu Ghost Pepper Roleski.

Sos Ghost Pepper, zupełnie jak reszta sosów bardzo ostrych Roleski, to doskonały sposób na wzbogacenie buddha bowl, jak i zwykłych sałatek. Nie tylko jego smak zachwyca orientalnością – formuła sosu wzbogacona jest egzotycznymi składnikami takimi jak ananas, imbir i curry, a w składzie nie znajdziemy ulepszaczy smaku ani glutenu. Dzięki temu Sos Ghost Pepper Roleski idealnie sprawdza się jako uzupełnienie kolorowej mieszanki buddha bowl. Naszą propozycją takiej miseczki obfitości jest bowl z marynowanym udkiem kurczaka, wypełniony dodatkowo pieczonymi batatami oraz awokado – danie, od którego można się uzależnić!

Bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado

Składniki (4 porcje):

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 dojrzałe, duże awokado
  • 2 bataty
  • 100 g pomidorków cherry
  • 200/250 g ugotowanej kaszy pęczak/bulgur/jęczmiennej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej sezamowy
  • garść świeżej mięty
  • sos Ghost Pepper Roleski

Marynata:

  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy/ oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, papryki wędzonej, tymianku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na marynatę blendujemy, nacieramy udka kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na min. 1h.
  2. Bataty obieramy i kroimy w grube plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Wkładamy kurczaka i bataty. Pieczemy ok. 40-45 minut (bataty można wyjąć wcześniej).
  4. Awokado kroimy w plastry, pomidorki cherry w połówki/ćwiartki.
  5. Czerwoną cebulę, czosnek i 3/4 mięty drobno siekamy. Mieszamy z kaszą, kropimy olejem sezamowym, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Do misek nakładamy kaszę, na wierzchu układamy upieczone bataty, udko z kurczaka, awokado, pomidorki. Kropimy sosem Ghost Pepper Roleski i dekorujemy listkami mięty. Smacznego !

Fot. Roleski
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat