Sałatka na Wielkanoc – sprawdź, co nowego zrobić w tym roku

Sałatka na Wielkanoc 2019r.
Jeżeli co roku na Wielkanoc podajesz te same dania, czas na małą odmianę! Sałatki dają ogromne pole do popisu – nie tylko doświadczonym, ale również początkującym kucharzom.

Są niezwykle proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Może w tym roku zamiast dwóch czy trzech tradycyjnych sałatek zrobić więcej w mniejszych porcjach? W końcu nasi goście oczekują całej feerii smaków!

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Tuńczyka można wykorzystać na wiele sposobów, jednak w Święta Wielkanocne warto zadbać nie tylko o smak podawanych dań, ale również wygląd. Cały urok sałatki z tuńczyka tkwi w widocznych warstwach. Dla efektu warto podawać ją w przezroczystych, wysokich szklankach. Jakie składniki najlepiej wykorzystać? Oprócz tuńczyka w sosie własnym należy dodać jajka ugotowane na twardo, groszek konserwowy, kukurydzę konserwową i cebulkę. Zwieńczeniem tej smakowitej kompozycji będą starty na drobnych oczkach ser żółty oraz posiekana natka pietruszki.

Sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi

W niektórych domach nie można wyobrazić sobie świąt bez grzybków marynowanych. Nic dziwnego, mają wyraźny smak i rozpływają się w ustach, a wraz z tradycyjną sałatką jarzynową tworzą smakowite i oryginalne połączenie. Co jeszcze warto dodać do tego dania? Oprócz ziemniaków, marchewki, pora i selera smak wzbogaci smażony boczek. Oczywiście sałatka nie może obyć się bez sosu, w tym przypadku idealnie będzie komponował się Majonez Dekoracyjny WINIARY.

Sałatka z pora

Sałatka na Wielkanoc nie może być nudna! Wyrazisty smak i aromat zapewni por jako główny składnik potrawy. Oprócz tego sałatkę wzbogacą jabłko, marchew, jajka ugotowane na twardo i natka pietruszki. Te nietypowe połączenie lekko słodkiego smaku marchwi i jabłka z ostrym porem pozwoli uzyskać nowe doznania smakowe. Sałatka nie wymaga dodawania wielu przypraw, wystarczą tylko sól, pieprz oraz oczywiście majonez. Danie najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Do sałatki idealnie pasują jajka wielkanocne, np. faszerowane w skorupkach.

Sałatka z kurczakiem, ananasem i grzankami razowymi

Kolejny przepis jest bardzo sycący, dlatego można serwować go jako danie główne np. obok schabu ze śliwką. Sałatka z kurczakiem, ananasem i grzankami razowymi ma oryginalny, wyrazisty aromat. Wbrew pozorom takie połączenie słodkiego i wytrawnego smaku to strzał w dziesiątkę! W tym przypadku nie trzeba tradycyjnie smażyć kurczaka. Aby był miękki i soczysty, najlepiej ugotować filet w Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY – dzięki temu wydobędziemy wyrazisty smak potrawy. Następnie wystarczy tylko dodać grzanki, ananasa i sos czosnkowy.

Sałatka śledziowo-ziemniaczana

W święta wyjątkowo lubimy delektować się śledziem, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać mu więcej charakteru. Sałatka śledziowo-ziemniaczana to bardzo prosty przepis, który przygotuje nawet kuchenny laik. Wystarczy namoczyć i pokroić śledzia, dodać ugotowane i pokrojone ziemniaki, zieloną fasolkę konserwową oraz cebulę. Zwieńczeniem tego dania będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY. Potrawę przed podaniem warto schłodzić w lodówce.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat