Są niezwykle proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Może w tym roku zamiast dwóch czy trzech tradycyjnych sałatek zrobić więcej w mniejszych porcjach? W końcu nasi goście oczekują całej feerii smaków!
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Tuńczyka można wykorzystać na wiele sposobów, jednak w Święta Wielkanocne warto zadbać nie tylko o smak podawanych dań, ale również wygląd. Cały urok sałatki z tuńczyka tkwi w widocznych warstwach. Dla efektu warto podawać ją w przezroczystych, wysokich szklankach. Jakie składniki najlepiej wykorzystać? Oprócz tuńczyka w sosie własnym należy dodać jajka ugotowane na twardo, groszek konserwowy, kukurydzę konserwową i cebulkę. Zwieńczeniem tej smakowitej kompozycji będą starty na drobnych oczkach ser żółty oraz posiekana natka pietruszki.
Sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi
W niektórych domach nie można wyobrazić sobie świąt bez grzybków marynowanych. Nic dziwnego, mają wyraźny smak i rozpływają się w ustach, a wraz z tradycyjną sałatką jarzynową tworzą smakowite i oryginalne połączenie. Co jeszcze warto dodać do tego dania? Oprócz ziemniaków, marchewki, pora i selera smak wzbogaci smażony boczek. Oczywiście sałatka nie może obyć się bez sosu, w tym przypadku idealnie będzie komponował się Majonez Dekoracyjny WINIARY.
Sałatka z pora
Sałatka na Wielkanoc nie może być nudna! Wyrazisty smak i aromat zapewni por jako główny składnik potrawy. Oprócz tego sałatkę wzbogacą jabłko, marchew, jajka ugotowane na twardo i natka pietruszki. Te nietypowe połączenie lekko słodkiego smaku marchwi i jabłka z ostrym porem pozwoli uzyskać nowe doznania smakowe. Sałatka nie wymaga dodawania wielu przypraw, wystarczą tylko sól, pieprz oraz oczywiście majonez. Danie najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Do sałatki idealnie pasują jajka wielkanocne, np. faszerowane w skorupkach.
Sałatka z kurczakiem, ananasem i grzankami razowymi
Kolejny przepis jest bardzo sycący, dlatego można serwować go jako danie główne np. obok schabu ze śliwką. Sałatka z kurczakiem, ananasem i grzankami razowymi ma oryginalny, wyrazisty aromat. Wbrew pozorom takie połączenie słodkiego i wytrawnego smaku to strzał w dziesiątkę! W tym przypadku nie trzeba tradycyjnie smażyć kurczaka. Aby był miękki i soczysty, najlepiej ugotować filet w Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY – dzięki temu wydobędziemy wyrazisty smak potrawy. Następnie wystarczy tylko dodać grzanki, ananasa i sos czosnkowy.
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
W święta wyjątkowo lubimy delektować się śledziem, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać mu więcej charakteru. Sałatka śledziowo-ziemniaczana to bardzo prosty przepis, który przygotuje nawet kuchenny laik. Wystarczy namoczyć i pokroić śledzia, dodać ugotowane i pokrojone ziemniaki, zieloną fasolkę konserwową oraz cebulę. Zwieńczeniem tego dania będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY. Potrawę przed podaniem warto schłodzić w lodówce.
Fot. Materiały zewnętrzne