Sałatka tabulah

Sałatka tabulah z pieczonymi paprykami, grillowanym bakłażanem i wiśniami - przepis kulinarny
Przepisy szefa kuchni Marcina Budynka, ambasadora kampanii „Warzywa i owoce - na szczęście”.

Sałatka tabulah z pieczonymi paprykami, grillowanym bakłażanem i wiśniami

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. papryki zielonej
  • 200 g bakłażana
  • 100 g cebuli
  • 100 g wiśni
  • 150 g kaszy kuskus
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  1. Papryki pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, ok. 10 min. Następnie przekładamy do foliowego worka i szczelnie zwijamy. Po ok. 10 min wyciągamy papryki z woreczka i obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a następnie tniemy w drobną kostkę.
  2. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę pociętą w drobną kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Bakłażana tniemy w plastry o grubości 1 cm i solimy. Po 15 min. wycieramy plastry bakłażana ręcznikiem papierowym. Następnie smarujemy je olejem i grillujemy po ok. 3 min. z każdej strony.
  3. Cebulę przekładamy do szklanej miski, dodajemy paprykę, wydrążone wiśnie i posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do miski wlewamy gorący wywar, a następnie szczelnie przykrywamy miskę folią aluminiową. Po ok. 5 min. kasza jest gotowa.

Prezentacja: na plastry bakłażana układamy sałatkę z kuskusem.

Fot. Kampania „Warzywa i owoce - na szczęście”
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat