Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie

Przepis na sałatkę z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie.
Czas przygotowania: 15 minut; Czas gotowania: 20 minut; Porcja dla 4 osób

  • 4 piersi kurczaka


Sos sojowy, miód, musztarda

  • 30ml sosu sojowego
  • 60ml miodu
  • 15ml gruboziarnistej musztardy
  • 5ml musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili


Podawać z:

  • 250g mieszanki liści rukoli, szpinaku, rukwi wodnej
  • 1 pomidorem pokrojonym w plastry
  • Tartym parmezanem


Warzywa w bekonie

  • 200g zielonej fasolki, obranej
  • 200g szparagów, obranych
  • 200g brokułów z łodygami
  • 8 plastrów bekonu
  • 15ml brązowego cukru
  • 5ml sosu sojowego
  • 15ml oliwy z oliwek


PRZYGOTOWANIE:
Delikatnie ponacinaj kurczaka, tworząc wzór kratki i wstaw mięso do dużego, głębokiego naczynia. Wymieszaj składniki marynaty i 2/3 wlej do naczynia z mięsem. Marynuj przez 2-4 godziny, najlepiej przez całą noc.
Podgrzej oliwę na dużej patelni i smaż marynowanego kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i odlej soki z patelni. Przykryj folią i odstaw na 5 minut.
Owiń 3 zielone fasole, 2 szparagi i 1 różyczkę brokułu w dwa plasterki bekonu, zabezpieczając wykałaczką z jednej strony. Posyp cukrem i skrop sosem sojowym.
Podgrzej oliwę na patelni i smaż zawiniątka przez 5 minut, często przewracając. Odsącz na ręczniku kuchennym. Wyłóż kurczaka na półmisek razem z zawiniątkami i liśćmi rukoli, pokrojonym pomidorem oraz parmezanem. Skrop resztą sosu sojowego, miodu oraz dressingu z musztardy.

Przepis Siby Mtongany

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat