Sałatka z prażoną komosą ryżową

Przepis na sałatkę z prażoną komosą ryżową.
Długie weekendy spędzamy na dworze, jeździmy na rowerze i wyruszamy na krótkie wycieczki.

Jesteśmy wtedy bardziej aktywni, dlatego warto mieć ze sobą wcześniej przygotowany posiłek, który doda nam energii na długi czas. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z prażoną komosą ryżową, która idealnie sprawdzi się podczas aktywnego wypoczynku w majowy weekend!

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 3 szklanki wody
  • 3 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 pęczek mięty
  • 2 duże pęczki natki pietruszki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj komosę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj sól do smaku. Wlej szklankę wody i gotuj, aż komosa ją wchłonie. Wlej pozostałą wodę po jednej szklance i gotuj, aż komosa będzie miękka.
  2. Przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.
  3. Parówki podpiecz na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Odstaw.
  4. Ogórek i pomidor umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  5. Miętę i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.
  6. Wszystkie składniki: komosę ryżową, pomidory, ogórek, cebulę, parówki oraz zieleninę umieść w misce i wymieszaj.
  7. Dodaj wcześniej przygotowany dressing i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.


Fot. VeggieDay
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat