Sałatka z wakame i panierowanym jajkiem

Przepis na sałatkę z wakame i panierowanym jajkiem.
Liczba porcji: 2 | Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:

  • 10 g wakame
  • 1 duża marchewka, obrana
  • 1 zielony ogórek
  • 1/3 białej rzodkwi
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 30 g płatków orkiszowych
  • 30 g panierki panko
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 łyżka białego sezamu


Dressing:

  • 1 cm korzenia imbiru
  • 70 ml oleju
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 2 łyżki octu ryżowego


Sposób przygotowania:

  1. 2 jajka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie hartujemy zimną wodą. Jajka obieramy.
  2. Pozostałe 2 jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy.
  3. Płatki orkiszowe i panko mieszamy w miseczce. Mąkę kokosową wsypujemy do kolejnej miseczki.
  4. Ugotowane jajka wkładamy kolejno do mąki, roztrzepanych jajek i mieszanki płatków z panko. Czynność powtarzamy, pomijając mąkę kokosową.
  5. Wakame przygotowujemy według wskazań na opakowaniu i odsączamy.
  6. Składniki dressingu mieszamy ze sobą w miseczce.
  7. Wakame łączymy z pokrojonymi warzywami. Wlewamy dressing, całość mieszamy.
  8. W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 150 °C i smażymy panierowane jajka przez 3 minuty, na złoty kolor.
  9. Łyżką cedzakową wyjmujemy jajka i wykładamy je na papierowe ręczniki. Kroimy w ćwiartki.
  10. Sałatkę wykładamy na półmisek, dekorujemy listkami cykorii i układamy ćwiartki jajek.
  11. Całość posypujemy prażonym sezamem.


POLECANE PRODUKTY
Wodorosty Wakame, House of Asia, 9,99 zł
Ocet ryżowy, House of Asia, 8,29 zł

Fot. House of Asia
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat