Sekrety dobrego snu

Opublikowano: 2020-01-07
Co zrobić by dobrze spać?
Odpoczynek leczy i regeneruje. Jest niezbędny, by zachować równowagę psychiczną. Ale co zrobić, żeby dobrze spać, a przy tym wyspać się i obudzić zregenerowanym?

Ważna jest regularność snu, bo wzmacnia on nasz rytm dobowy. Powinniśmy wstawać rano i kłaść się spać o tej samej porze. Organizm lubi stałe rytuały, jak np. kąpiel czy zielona herbata, a łóżko powinno kojarzyć się ze snem. Na dwie-trzy godziny przed pójściem spać starajmy się wyciszyć wewnętrznie. Gdy odrywamy się od codziennych zajęć, mamy pobudzony układ nerwowy i hormonalny oraz napięte mięśnie. Nawet jeśli wtedy uda nam się zasnąć, nasz sen będzie płytki i nie wstaniemy wypoczęci. Dlatego przed snem nie oglądajmy emocjonujących filmów, nie pracujmy na laptopie czy smartfonie, bo urządzenia te generują niebieskie światło, które jest silnie pobudzające.

W sypialni nie powinno być zbyt ciepło. Możemy obniżyć temperaturę do 18-19 stopni C, a przed snem uchylmy okno lub połóżmy na kark chłodny ręcznik. Z sypialni należy usunąć tykający zegar – jednostajny, rozbrzmiewający w nocnej ciszy odgłos może wybijać ze snu i powodować rozdrażnienie. Starajmy się też unikać drzemek w ciągu dnia. Dzięki temu wzmacniamy biologiczną potrzebę snu w nocy.

Warto też zwrócić uwagę a odpowiednio dobrany materac. Nie może on być za twardy, ale nie możemy się także pod nim zapadać. Przed zakupem materaca wypróbujmy w sklepie, czy dopasowuje się do naszego kręgosłupa w pozycji na boku. Jeśli po nocy odczuwamy ból lub sztywność w odcinku szyjnym, warto zakupić poduszkę z pianką pamięci, która zapamiętuje kształt ciała.

Ostatni lekkostrawny posiłek powinnyśmy jeść najpóźniej 2-3 godziny przed snem. Na kolację najlepiej wybrać garść gotowanych lub pieczonych warzyw, z odrobiną kaszy (np. pęczak czy gryczanej) lub kromką ciemnego pieczywa. Produkty pełnoziarniste bogate są w witaminę B, która bierze udział w syntezie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Na kolację warto jeść także ryby i nabiał, ponieważ bogate są w tryptofan, czyli aminokwas łagodzący napięcie nerwowe.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat