Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Wakacyjne dania bez gotowania! - przepis kulinarny
Prezentujemy szybki i smaczny przepis, który nie wymaga gotowania i świetnie sprawdzi się w upalne dni!

Sernik na zimno z serkiem mascarpone

  • Przygotowanie: ok. 4 godz.

Składniki:

  • serek Mascarpone Piątnica – 500 g
  • śmietana 36% Piątnica – 400 g
  • Masło Ekstra Piątnica – 90 g
  • borówki amerykańskie – 250 g
  • maliny – 250 g
  • ciasteczka owsiane – 200 g
  • galaretka malinowa – 1 opakowanie
  • gorąca woda – 400 ml
  • migdały – 100 g
  • żelatyna – 15 g
  • woda – 60 ml
  • cukier – 150 g

Wykonanie:

  1. Ciasteczka owsiane pokruszyć, a następnie dodać do nich drobno posiekane i podprażone na suchej patelni migdały. Do całości wlać rozpuszczone masło i poczekać ok. 0,5 godz., aby stężało. Masę przełożyć do tortownicy i lekko ubić dłonią.
  2. Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić, by stężała. 75 g cukru ubić ze śmietaną, a drugą połowę dodać do serka mascarpone. Ucierać na gładką masę. Żelatynę dodać do serka mascarpone i mieszać razem z ubitą wcześniej śmietaną. Na przygotowany wcześniej w tortownicy spód wylać przygotowaną masę. Na wierzchu ułożyć owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieścić w lodówce na ok. 3 godz.
  3. W czasie gdy sernik jest w lodówce, rozpuścić galaretkę w 400 ml wody i odstawić do wystygnięcia. W momencie, gdy galaretka zacznie tężeć, zalać sernik z owocami i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia. Smacznego!

Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat