Aby nadać mu elegancki charakter wystarczy pięknie udekorować go bitą śmietaną i posypać kakao. Połączenie klasycznych smaków i delikatna, lekko wilgotna konsystencja sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. Tym razem nie skończy się na jednym kawałku.
Składniki:
masa serowo-czekoladowa:
masa śmietanowa:
kakao do oprószenia
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj twarożek Mój Ulubiony i kakao. Ciągle ubijając mikserem dodaj roztopioną czekoladę i budyń w proszku. Wszystko wymieszaj. Boki tortownicy o średnicy 24 cm owiń grubo zwiniętym i zmoczonym wodą ręcznikiem papierowym, zepnij metalowym spinaczem.
Masę serowo-czekoladową przełóż do tortownicy. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 80 minut w 160 st. C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Sernik wyjmij z tortownicy i zepnij metalową obręczą.
Żelatynę zalej odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuść w kąpieli wodnej. 350 ml śmietanki 30% ubij na sztywno. W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem pudrem (łyżeczkę cukru odłóż) i rozpuszczoną żelatyną. Na koniec dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę śmietanową wylej na wystudzony sernik i odstaw na godzinę do lodówki. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z łyżeczką cukru pudru i udekoruj nią wierzch sernika. Oprósz kakao.
Dostępny w trzech gramaturach:
200g cena około: 2,90 zł;
450g cena około: 5,75 zł;
1 kg cena około: 11,60 zł.
Fot. Mój Ulubiony
Informacja prasowa