Sernik krakowski z rodzynkami

Przepis na sernik krakowski z rodzynkami.
Przepis na sernik krakowski z rodzynkami na Wielkanoc.

Składniki :
ciasto:

  • 350 g mąki
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko


masa serowa:

  • 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 250 g cukru
  • 5 jajek (L)
  • 150 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 80 g rodzynek
  • 1 łyżka mąki


lukier
:

  • 200 g cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny


Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, posiekane masło, cukier, jajko i śmietanę wymieszaj mieszadłami miksera. Przełóż na stół i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw  na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim dno prostokątnej blaszki o wymiarach 22 x 28 cm. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 10 minut.
Przygotuj masę serową.  Rodzynki oprósz mąką. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj ser, miękkie masło i budyń w proszku. Wszystko delikatnie wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki. Masę serową przełóż do formy z ciastem. Wyrównaj powierzchnię. Zmniejsz temperaturę w piecu do 170 st. C. Sernik wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut w 170 st. C. Pod koniec pieczenia resztę ciasta rozwałkuj i potnij na centymetrowe pasy. Ułóż je na powierzchni sernika, posmaruj roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz, aż kratka z ciasta się lekko zarumieni (około 20 minut).
Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki, gęsty lukier i posmaruj nim wierzch wystudzonego ciasta.

Fot. „Mój Ulubiony”
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat