Sezon na grzybobranie w pełni!

Przepis na aromatyczne risotto z kremowym serem Hochland
Grzyby mają wiele zastosowań w kuchni, a jednym z nich jest pachnące lasem risotto z serem kremowym Hochland. Risotto łączy w sobie dwie cechy: niesamowity smak oraz łatwość przyrządzenia.

Risotto króluje w kuchni włoskiej, jednak coraz częściej gości w naszych domach - zwłaszcza w tych zimnych miesiącach.  Jesień to odpowiednia pora na przyrządzenie tego rozgrzewającego i pożywnego dania, które w rzeczywistości nie jest trudne w przygotowaniu. Podstawą dobrego risotto jest oczywiście ryż, a w zasadzie jego konsystencja. Warto pamiętać, iż głównym sekretem jest duszenie ryżu w bulionie, a nie gotowanie. Dzięki temu uzyskamy idealną miękkość ryżu. Ciekawy elementem tej potrawy jest ser kremopwy Hochland, który połączy danie w aromatyczną całośc, podkreśli jego pyszny smak i nada mu kremowej konsystencji.

Intensywność smaku i aromatu uzyskamy dzięki kremowym serom Hochland, które świetnie sprawdzają się w potrawach, nasze risotto zachwyci niejedno podniebienie podczas jesiennych chłodów.

Risotto z leśnymi grzybami i kremowym serkiem

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 2 szalotki
  • kilka leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, kurek)
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 litra dobrego warzywnego bulionu
  • 3 trójkąty z borowikami z krążka Serów kremowych Grzybobranie Hochland
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:
Szalotki drobno posiekać, grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i ponownie podsmażyć. Następnie zalać chochelką bulionu, gotować na małym ogniu, aż odparuje i dodać kolejną. Czynność powtarzać, aż ryż zmięknie, a przy ostatniej porcji bulionu dodać ser kremowy Grzybobranie Hochland i roztopić, aby powstał kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem. Risotto podawać z posiekaną natką.

Smacznego!

Sery kremowe Hochland powstają z naturalnych składników: prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, który stanowi główny ich składnik, mleka od zaufanych dostawców, a także aromatycznych ziół i warzyw. Sery kremowe Hochland dostępne są różnych formatach: w krążkach, plastrach, bloczkach i kubkach, w wielu wyjątkowych smakach. Doskonałe na kanapkę, a także jako składnik dań: tostów, zup, sosów do makaronów czy zapiekanek.
Hochland Ser kremowy GRZYBOBRANIE, w krążku Cena: ok. 4,99zł

Fot. Hochland
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat