W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Sezon owocowy

Opublikowano: 2013-07-26
Owoce w diecie.
Sezon owocowy trwa w najlepsze i warto z tego korzystać. O tym które owoce i w jakich ilościach warto wybierać opowie dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri- Med Katarzyna Łacina.

Owoce to źródło zdrowia. Są bogate przede wszystkim w witaminę C, która wzmacnia mi.in. odporność, wpływa na tworzenie się kolagenu, odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego oraz oczyszcza organizm z toksyn. Owoce są bogate także w przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze (antyoksydanty) ochraniają komórki przed utlenieniem dzięki czemu mają szereg pożytecznych funkcji dla organizmu m.in. zmniejszają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych (np. miażdżyca), nowotworów oraz opóźniają procesy starzenia. Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają mocno zabarwione owoce typu borówki, jagody, maliny, porzeczki, jeżyny. Kolejnym składnikiem występującym w owocach wartym uwagi jest błonnik pokarmowy, który przyspiesza i usprawnia przemianę materii.

Jedzenie owoców przynosi wiele korzyści dla organizmu, jednak osoby dbające o linię lub które muszą schudnąć powinny uważać na to ile i jakie owoce wybierają. W owocach jest zawarty cukier, a cukier w nadmiarze jest zamieniany w organizmie na tkankę zapasową, czyli tłuszcz. Najlepiej wybierać owoce, które mają mniejszą zawartość cukru, niski indeks glikemiczny oraz większą zawartość błonnika. Dane zawarte są w tabeli poniżej.

Najwięcej błonnika zawierają maliny, jeżyny i czerwona porzeczka- powyżej 6g/100g produktu. Najlepsze owoce dla zdrowia to maliny i truskawki. Niskoenergetyczne są również brzoskwinie, cytrusy oraz jabłka.

Najbardziej kaloryczne owoce to banany, winogrona, granaty i liczi- osoby, które mają problemy z nadwagą powinny się ich wystrzegać.

Arbuzy mają niską wartość energetyczną, ale ze względu na wysoki IG (najwyższy spośród owoców) nie są polecane osobom borykającym się z nadwagą lub cierpiących na cukrzycę. Częste spożywanie produktów o wysokim IG (powyżej 75) jest niekorzystne dla zdrowia, ponieważ sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej oraz wzmaga apetyt. Natomiast spożywanie produktów o niskim IG (poniżej 50) powoduje, że energia z produktów jest uwalniana powoli, dłużej odczuwamy sytość, co w konsekwencji pomaga schudnąć.

Każdy z nas powinien jeść dziennie około 1-2 porcję owoców. Szczególnie warto jeść owoce sezonowe, ponieważ to gwarantuje ich lepszą jakość i świeżość. Gdy dbamy o naszą sylwetkę, to warto wybierać owoce mniej kaloryczne i lepiej jeść je w ciągu dnia niż wieczorem lub na noc. Polecane porcje w diecie redukującej masę ciała nie powinny przekraczać 300g.

PORÓWNANIE OWOCÓW

Owoc

Porcja [g]

Ilość cukru w łyżeczkach

Energia [kcal/100g]

Cukry [g/100g]

Błonnik [g/100g]

IG

Jabłko

180

5

46

12,1

2,0

35

Gruszka

130

3,8

54

14,4

2,1

30

Brzoskwinia

85

2

46

11,9

1,9

35

Pomarańcza

240

5,4

44

11,3

1,9

35

Grejpfrut

200

4

42

10,7

1,6

30

Mandarynki

130

3

42

11,2

1,9

30

Melon Galia

300

3,4

24

5,6

0,4

-

Melon żółty

300

5,4

36

9

1

65

Ananas świeży

160

4,4

54

13,6

1,2

45

Kiwi

75

2

56

13,9

2,1

50

Truskawki

70

1

28

7,2

1,8

25

Maliny

120

2,8

29

12,0

6,7

25

Jagody

120

3

45

12,2

3,2

25

Jeżyny

120

3,8

71

15,2

7,3

25

Czereśnie

70

2

61

14,6

1,3

20

Wiśnie

70

1,6

47

10,2

1,0

25

Śliwki

70

2

45

11,7

1,6

35

Morele

90

2,2

47

11,9

1,7

30

Agrest

 

 

41

11,8

3,0

25

Czerwona porzeczka

120

3,4

31

13,8

7,7

25

Arbuz

300

5

36

8,4

0,3

75

Banan

120

5,6

95

23,5

1,7

59

Winogrona

70

2,4

69

17,6

1,5

45

Granat

100

3,7

83

18,7

4,0

35

Liczi

60

2

66

16,5

1,3

-

1 łyżeczka = 5g cukru





REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Społeczność
Reklama