Słodki smak jest wręcz uzależniający, trudno sobie go odmówić. Zamiast jednak sięgać po produkty zawierające rafinowany cukier, a warto postawić na naturę w postaci owoców. Jest to połączenie przyjemności ze zdrowiem. Owoce są bogactwem witamin, minerałów, antyoksydantów i szeregu cennych fitoskładników. Można z nich przygotować naturalne syropy owocowe lub kupić gotowe. Nadają się rewelacyjnie do wypieków, deserów, drinków. Będą świetną alternatywą dla soków z kartonu i kompotu.
Najlepszym rozwiązaniem są naturalne syropy owocowe zrobione samodzielnie, dzięki czemu można mieć pełną kontrolę nad użytymi składnikami. Niemile widziane są produkty zawierające w składzie syrop glukozowo-fruktozowy, który ma szkodliwy wpływ na organizm. Dobrej jakości syropy produkuje się z zagęszczonych soków bez zbędnych konserwantów i chemicznych dodatków. Wykonuje się je ze świeżych owoców, co przekłada się na wspaniały smak i wysoką wartość odżywczą. Niemile widziane będą regulatory kwasowości i inne substancje mające za zadanie poprawić smak syropu. Duża zawartość soku owocowego to podstawa w syropie, może być ewentualnie dosłodzony cukrem, najlepiej trzcinowym.
Wspaniale smakują naturalne syropy owocowe, do produkcji których użyto malin. Wspaniale sprawdzają się w przypadku przeziębienia, gorączki, problemów żołądkowych. Działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Po malinowy syrop warto sięgnąć także przy bolesnej menstruacji, gdyż działa rozkurczowo. Kolejną opcją będzie syrop wiśniowy, obfitujący w antyoksydanty, które opóźniają starzenie się komórek i wykazują działanie antyrakowe. Na szczególną uwagę zasługują naturalne syropy owocowe z czarnej porzeczki – mają dużą zawartość witaminy C, pomagają uprać się z infekcjami górnych dróg oddechowych i przeziębieniem. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy. Świetną opcją będą też syropy pomarańczowe i jabłkowe.
Naturalne syropy owocowe można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do herbaty. Wspaniale zastępują zarówno sok z kartonika, jak i kompot. Będą idealnym dodatkiem do sosu, którym można polać naleśniki czy lody. Wiele osób dodaje syropy owocowe do piwa czy drinków.