Skarbnica witamin i minerałów w smacznej formie czyli syropy owocowe

Syropy owocowe - skarbnica witamin i minerałów w smacznej formie.
Szukacie sposobu na wprowadzenie do swojej diety zdrowych i smacznych produktów? Może warto zainteresować się prawdziwą bombą witamin jaką jest owocowy syrop?

Słodki smak jest wręcz uzależniający, trudno sobie go odmówić. Zamiast jednak sięgać po produkty zawierające rafinowany cukier, a warto postawić na naturę w postaci owoców. Jest to połączenie przyjemności ze zdrowiem. Owoce są bogactwem witamin, minerałów, antyoksydantów i szeregu cennych fitoskładników. Można z nich przygotować naturalne syropy owocowe lub kupić gotowe. Nadają się rewelacyjnie do wypieków, deserów, drinków. Będą świetną alternatywą dla soków z kartonu i kompotu.

Czym wyróżniają się naturalne syropy owocowe?

Najlepszym rozwiązaniem są naturalne syropy owocowe zrobione samodzielnie, dzięki czemu można mieć pełną kontrolę nad użytymi składnikami. Niemile widziane są produkty zawierające w składzie syrop glukozowo-fruktozowy, który ma szkodliwy wpływ na organizm. Dobrej jakości syropy produkuje się z zagęszczonych soków bez zbędnych konserwantów i chemicznych dodatków. Wykonuje się je ze świeżych owoców, co przekłada się na wspaniały smak i wysoką wartość odżywczą. Niemile widziane będą regulatory kwasowości i inne substancje mające za zadanie poprawić smak syropu. Duża zawartość soku owocowego to podstawa w syropie, może być ewentualnie dosłodzony cukrem, najlepiej trzcinowym.

Jakie smaki mogą mieć naturalne syropy owocowe?

Wspaniale smakują naturalne syropy owocowe, do produkcji których użyto malin. Wspaniale sprawdzają się w przypadku przeziębienia, gorączki, problemów żołądkowych. Działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Po malinowy syrop warto sięgnąć także przy bolesnej menstruacji, gdyż działa rozkurczowo. Kolejną opcją będzie syrop wiśniowy, obfitujący w antyoksydanty, które opóźniają starzenie się komórek i wykazują działanie antyrakowe. Na szczególną uwagę zasługują naturalne syropy owocowe z czarnej porzeczki – mają dużą zawartość witaminy C, pomagają uprać się z infekcjami górnych dróg oddechowych i przeziębieniem. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy. Świetną opcją będą też syropy pomarańczowe i jabłkowe.

Do czego wykorzystać naturalne syropy owocowe?

Naturalne syropy owocowe można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do herbaty. Wspaniale zastępują zarówno sok z kartonika, jak i kompot. Będą idealnym dodatkiem do sosu, którym można polać naleśniki czy lody. Wiele osób dodaje syropy owocowe do piwa czy drinków.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat