W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Skarby lasu - nowe menu sezonowe restauracji Alyki w Sky Tower

Opublikowano: 2016-10-02
Wraz z nadejściem jesieni Restauracja ALYKI zaprasza do spróbowania skarbów lasu, czyli szlachetnych borowików, klasycznych podgrzybków oraz pysznych kurek. Do tego aromatyczne jeżyny i jagody.

Jesienna odsłona menu ALYKI czerpie przede wszystkim ze skarbów polskich lasów. Wśród nowych dań królują sycące potrawy na chłodniejsze dni, ale również lekkie sałatki pełne leśnych owoców. Każda propozycja została perfekcyjnie dopracowana przez naszego Szefa Kuchni – Pawła Błaszczyka.

Na chłodniejsze, jesienne dni proponujemy sycącą i pełną aromatu, klasyczną zupę grzybową z zacierką i kwaśną śmietaną. Jako przystawki Szef Kuchni poleca carpaccio z polędwicy wołowej marynowane w musztardzie francuskiej, podane z marynowanymi grzybkami, parmezanem oraz rukolą. Jako drugą przystawkę, dedykowaną miłośnikom owoców morza proponujemy przepyszne krewetki na maśle z czosnkiem.

Złota polska jesień nie raz zachwyci nas jeszcze swoim słonecznym obliczem. Warto wówczas spróbować naszych nowych sałatek. Pierwsza z nich to wytrawno-słodka sałatka z soczystą kaczką sous-vide, jagodami, jeżynami i gruszką. Zachwyci miłośników lekkich, owocowych smaków. Druga propozycja to grillowany camembert. Towarzyszą mu podgrzybki, świeży tymianek, mięta i ciecierzyca.

Jako dania główne goście ALYKI do wyboru mają trzy, nowe propozycje. Gościom, którzy poszukują bezmięsnych dań proponujemy gnocchi z borowikami w sosie śmietanowym, czerwoną cebulą i pomidorkami cherry. Poza tym Szef Kuchni poleca kurczaka wypełnionego farszem grzybowym w towarzystwie cukinii i sosu jagodowego. Jest to prawdziwa esencja smaków jesieni. Zapraszamy również do degustacji rostbefu w sosie tymiankowym, z buraczkami z czarnuszką, sałatką z winogron oraz pieczonym ziemniakami. Odkryj menu jesienne już dziś!

ip

fot. Alyki





Społeczność
Reklama