Na świecie jest wiele głodujących ludzi, zaś my notorycznie wyrzucamy resztki z obiadu, czy przekąskę, która nie za bardzo nam smakowała. Potem dopadają nas wyrzuty sumienia. Doskonale znamy to uczucie. Prawdopodobnie po prostu wydajesz za dużo pieniędzy na jedzenie, którego później nie jesteś w stanie zjeść.
Podpowiadamy, jak skończyć z marnowaniem jedzenia:
- Zrób listę zakupów – dzięki temu ograniczysz się do zakupu tylko najpotrzebniejszych produktów. Listę zawsze miej na zakupach i sukcesywnie wykreślaj z niej kolejne produkty.
- Nie idź głodna do sklepu – jak się okazuje, głód może sprawić, że w naszym koszyku wyląduje więcej jedzenia niż potrzebujemy, dlatego przed wyjściem do sklepu postaraj się coś przekąsić.
- Kupuj w lokalnym warzywniaku – warzywa i owoce mają to do siebie, że niestety psują się szybko. Najlepszym rozwiązaniem będzie kupowanie ich po prostu mniej, ale częściej w pobliskim, zaufanym warzywniaku. Dodatkowo będziesz mieć gwarancje, że są one świeże.
- Zamrażaj – jeśli mimo wszystko kupiłaś za dużo, i już wiesz, że nie dasz rady tego wszystkiego zjeść w przeciągu kilku dni, podziel wszystko na porcje i włóż do zamrażarki. Dzięki temu będziesz miała dostęp do świeżych produktów.
- Zrób coś ze wszystkiego – jeśli czujesz, że termin przydatności niektórych produktów dobiega końca, zrób tzw. danie- śmieciówkę i wrzuć do niej wszystkie resztki ze swojej lodówki.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com